Дебатът по законопроекта за преместване на Бюрото за защита на свидетелите започна още от заглавието му

Дебатът по законопроекта за преместване на Бюрото за защита на свидетелите от главния прокурор към Министерството на правосъдието започна още от заглавието му.

В момента депутатите обсъждат на второ четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство.
Това заглавие мисля, че не е най-подходящото, може би трябва да гласи Закон за осветяване на някои защитени свидетели, коментира Хамид Хамид /ДПС/. По думите му, това си личи от мотивите и изказванията по законопроекта. Хамид цитира новина от 4 август: "Неизвестен откри стрелба по защитен свидител по делото "Килърите". Това се цели, колеги, кой има полза от това - всички знаем, коментира той. И добави - "определени престъпни групи, по делата на които има защитени свидетели, определени олигарси, които се укриват от българското правосъдие". "Целта е тези свидетели да бъдат осветлени, целта е тези свидетели да бъдат отстреляни", заяви Хамид.
Всички сме чували, че тези олигарси, които се укриват от българското правосъдие, си имат представители тук, даже някои си имат и адвокати, които ги представляват по някои дела, посочи той. По думите му, за някои - това е просто бизнес. "За другата, по-голямата част, този законопроект е един пиар. За останалата част, които подкрепят законопроекта, това е една мръсна поръчка срещу Бюрото", коментира той.
Николай Хаджигенов /"Изправи се БГ!Ние идваме!"/ го репликира: "Хубаво е да видиш колко ниско може да падне някой, дори не на амбразурата, под амбразурата в защита на КОЙ".
Радостин Василев /"Изправи се БГ!Ние идваме!"/ посочи, че от днешните думи на Хамид остава с впечатление, че Министерството на правосъдието и министърът на правосъдието са склонни да повишат неимоверно ликвидността на свидителите и те да бъдат "отстреляни". Не мога да се съглася с това ваше твърдение, напротив смятам, че функционалното място на Бюрото е именно в МП, където е било до 2014 г., посочи той. Василев коментира, че преместването на Бюрото със сигурност не е реформа, но е една пресечна линия, която ще постави ясна граница в следващото Народно събрание с кои може да се прави реформа и кои искат да пазят статуквото.
Димитър Делчев /"Изправи се БГ! Ние идваме!"/ коментира, че този акт, макар и да не е дълбока съдебна реформа, има символно значение. Вие защитавате преторианската гвардия на главния прокурор, от една страна, от друга страна се борите имотите, в които Бюрото за защита се намира, да останат при главния прокурор, а не да отидат в МП, обърна се Делчев към ДПС.
Хамид Хамид отбеляза, че е предложил вариант, при който функциите, които не са присъщи на Бюрото, да отпаднат и да остане там, където трябва, но като охранително звено, а не да има право на задържане и претърсване. Ние не сме защитници на една фигура или определена група от фигури, ние искаме да се спазва законът, каза депутатът от ДПС. Той коментира, че в момента имаме министър на правосъдието, за който е сигурен, че няма да си позволи каквото и да било да се случи на тези свидетели, но попита какво би станало, ако дойде министър на правосъдието с друг профил. Хамид посочи, че ще са необходими най-малко четири месеца за преместване и попита през това време колко свидетели ще бъдат отстреляни.

Подобни статии