Дедите на Симеон си пишели с Екатерина Велика

Архивът на Савойската династия откраднат от черно монашеско братство

Снимка: АНСА Част от намерените документи

Важни откраднати документи от управлявалата Италия Савойска династия, потомък на която по майчина линия е и цар Симеон II, откриха в манастир на черно монашеско братство карабинери от звеното за опазване на историческото наследство на страната.

Става дума за договори, разпоредби, писма, рисувани портрети и изрезки от вестници, които са били укрити в килията на един от монасите на намиращата се югозападно от Торино света обител.

Сред тях има няколко писма, под които личат ясно подписите на ярки представители на хилядолетната династия, като например Емануил Филиберт, но също така и на руската императрица Екатерина Велика – дадености, които ги правят особено ценни за частни колекционери и аристократични фамилии. Просто защото свидетелстват за това, че дедите на нашия бивш премиер, които на времето са владеели сравнително малкото кралство Пиемонт и Сардиния, са водили активна кореспонденция с най-важните европейски дворове, включително с този на Русия.

Според прокуратурата, разпоредила обиска на манастира и конфискацията на откритите документи, тяхната цена на незаконния пазар за подобни книжни исторически богатства е около 2 млн. евро. Предполага се, че притежателите им са изчаквали удобен момент, за да ги продадат на колекционери или на музеи и архиви в чужбина. Сега обаче документите ще бъдат върнати в държавния архив в Торино, на Кралския музей в града на ФИАТ и на библиотеката на областта Пиемонт.

В съобщенията си за откриването на важните документи италианските медии подчертават факта, че т.нар. черно монашеско братство, където те са били скрити, е създадено през 1587 г. със заповед на савойския херцог на областта Пиемонт Карл Емануил I. Той е поставил пред монасите най-вече милосърдни цели, тъй като според замисъла му божиите служители е трябвало да подпомагат най-вече бедни и окаяни семейства. Но постепенно през годините „братята“ се били „пребоядисали“ сами в черно, тъй като започнали да изпълняват съвсем макабрени функции. Като например тази да посещават и изповядват в тъмниците на кралството осъдени на каторга хора или пък да придружават смъртници до бесилото, погребвайки ги след настъпването на кончината им.

Подобни статии