Действията на Топлофикация - лична вендета срещу абонатите й

Частен съдебен изпълнител е направил запор за 360,33 лева върху заплатата на абонат на парното заради само 11 ст. задължения.

Основен принцип в правото е, че тежестта на наказанието трябва да съответства пропорционално на тежестта на нарушението. Да накажеш длъжник, който виси само с 11 ст., вероятно заради някакви остатъчни лихви, а не защото не иска да плаща, е като да искаш бесило за някого заради това, че без да иска ти е чукнал фара на колата.

Действията на топлофикация приличат на някакъв вид лична вендета срещу абонатите й. Юристите й все едно вземат автомат и стрелят наред по длъжниците. С лице към стената с вдигнати ръце са изправени дори тези, които висят с някакви жълти стотинки за отопление или топла вода, не за друго, а просто защото по някаква причина не са изчистени от системата.
Служителите на парното обаче едва ли са просто едни кръвожадни хора.

Явно цялата политика, която дружеството има, е построена на основата на това да се източат до максимум портфейлите на абонатите. Ако имаш и една стотинка дълг, попадаш в мрежата му. Оттам започва едно изстискване, все едно са те вкарали в центрофуга на пералня. А дългът расте като снежна топка, пусната по склон, за да попълва авоарите на парното. Ето още един начин топлофикация да заработва допълнителни приходи. А покрай нея добре припечелват и частните съдия-изпълнители.
Основен принцип на кредиторите пък трябва да бъде – не убивай длъжника! Той ще ти потрябва, за да върне борча. Парното може и да не те убие, но ще ти точи от кръвчицата капка по капка. Абонатът няма къде да бяга, защото е вързан към тръбите. И мърдане няма.

А на една нормална пазарна компания основният принцип трябва да бъде – не прогонвай клиентите си, защото заради тях ти съществуваш! Поради посочената по-горе причина този принцип не важи за парното. Клиентите му няма къде да мърдат. Затова гаврата с тях няма край. Потребителите спокойно могат да съдят топлофикация за системен тормоз. Вероятно има много хора, чието здраве значително е пострадало от постоянната гавра. А това са все възрастни хора, с достатъчно крехко здравословно състояние, че някой да го влошава още повече.

Подобни статии