Делян Пеевски пред "Блиц": Абсолютни манипулации са твърденията, че притежавам фирма в САЩ

Не прави чест на служебното правителство да замесва моето име в подобни лъжи, казва бившият депутат

„Нямам нито фирми, нито банкови сметки, нито недвижими имоти в Съединените щати. Финансовото министерство публикува лъжа, че фирма Pure blue event management LLC е моя собственост и е регистрирана в САЩ“.

Това казва бившият депутат Делян Пеевски пред Блиц по повод публикувания по-рано през деня от Министерството на финансите разширен списък на юридическите лица, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към финансовото министерство на САЩ по закона „Магнитски“.

МФ допълни черния списък по "Магнитски" с 34 фирми

Към първоначалния списък на OFAC със санкции срещу избягалия в Дубай обвиняем бизнесмен Васил Божков, бившия депутат Делян Пеевски и зам.-шефа на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков и 64 фирми, се добавят още 34 дружества (виж тук). Според съобщението на МФ те попадат в обхвата на решение №441 на МС, с което беше прието да се включат в списъка и всички физически и юридически лица, притежавани, контролирани или управлявани през последните пет години от лицата, включени в списъка на OFAC. Сред посочените фирми е и Pure blue event management LLC, за която е написано,че е регистрирана в САЩ и е свързана с Пеевски.

„Във въпросната компания съм имал дялово участие, но тя е била регистрирана в Обединените арабски емирства, а не в Америка. Абсолютни манипулации са твърденията, че притежавам фирма в САЩ. Не прави чест на служебното правителство да замесва моето име в подобни лъжи”, заявява пред Блиц Пеевски, като подчертава, че единственият санкционен списък по Закона „Магнитски” е този, който бе оповестен от Департамента на САЩ. „Всичко останало по тази тема, както и разширяване на този списък, е спекулация”, категоричен е той.

Подобни статии