Делът на жените начело на компании в света се увеличава

Макар и все още малцинство, все повече и повече жени управляват бизнеси по целия свят. Това сочи проучване, публикувано от младежката организация Уай Пи Оу (YPO), "Файненшъл таймс" и "ООН Жени", предаде Франс прес.

От над 2000 отговора от 106 държави, получени през март от около 30 000 членове на Уай Пи Оу, една четвърт от които жени, мнозинството (57 на сто) посочват, че "тяхната организация е по-разнообразна по пол, отколкото преди пет години".

Напредъкът обаче е бавен. Според друго неотдавнашно проучване на Хейдрик енд Страгълс (Heidrick & Struggles), цитирано от Уай Пи Оу, "в момента едва 5 процента от изпълнителните директори в света са жени".

Положението не е по-балансирано и в САЩ, където само 6 на сто от 500-те компании в индекса Стандард енд Пуърс се оглавяват от жени.

При всички се наблюдава силно осъзнаване, че трябва да се движим напред, каза пред АФП Ксавие Муфраги, главен изпълнителен директор на Уай Пи Оу.

Според него има и "осъзнаване на стила на управление, привнесен от нашите членове от женски пол с по-цялостен подход към лидерството, който е в по-голямо съзвучие с новите поколения".

Близо една от две главни изпълнителни директори жени казва, че е преодоляла предразсъдъците и че са нужни средно с две години повече, за да се изкачи една дама до върха на бизнес пирамидата, според проучването.

Муфраги подчерта, че обобщаването на практиката на менторство в Европа, която от доста време е широко разпространена в САЩ, улеснява издигането на жените до най-високите отговорности.

Освен това, според него, по-гъвкавите начини на работа, с масовото въвеждане на дистанционен труд, вероятно също ще са от полза за по-голямо равенство между половете в края на здравната криза.

Подобни статии