"Демократична България" настръхна срещу "политиката от дивана в Банкя"

"Демократична България" ще обжалва избора на нов председател на Столичния общински съвет /СОС/, който беше направен от мнозинството от ГЕРБ-СДС и "Патриоти за София" в нарушение на правилника, се казва в декларация на общинските съветници на ДБ, информира пресцентърът на коалицията. Те се противопоставят на опитите СОС да бъде управляван "от дивана в Банкя, след като се разбра, че досегашният председател Елен Герджиков е бил лично отстранен от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов".

"Мнозинството в СОС вкара извънредна точка за избора на наследник на Герджиков, въпреки че не е спазено изискването на правилника това да бъде направено съвместно от всички заместник-председатели. Представителят на "Демократична България" Борислав Игнатов не е подписал документа", се казва в мотивите. Освен това се оказа, че заместник-председателят от "Патриоти за София" Борислав Иванов е подписал и внесъл предложението сутринта преди сесията на СОС, а не, както твърдят от ГЕРБ, че то е внесено ден по-рано.
Групата на "Демократична България" излезе и с декларация, в която се обявява срещу намесата на Бойко Борисов в управлението на София, пише в информацията.
Според съветниците от ДБ е "унизително кметът на София и групата на ГЕРБ-СДС и "патриотите", т.е. управляващите града 12 години, да изпълнявате поръчките и заповедите на Бойко Борисов".
"Общинските съветници и председателят на СОС не са назначения, за да могат да бъдат изритвани и някой друг от листата да влезе на негово място. Това е скандално поведение спрямо всички столичани, за всички свободомислещи хора, които искат държавата да бъде модерна и независима", пише в прессъобщението.

Подобни статии