"Демократична България" предлага сред спешните мерки в туризма осигуряване на енергийни помощи заради цената на тока

"Демократична България" /ДБ/ предлага сред спешните мерки в туризма осигуряване на енергийни помощи заради цената на тока. Това трябва да се случи пропорционално според разхода на ток в миналото на всяко предприятие, каза Виолета Донева от ДБ по време на дискусия за развитието на туризма, организирана от "Продължаваме Промяната". Разговорите са част серията от дискусии по ключови политики за изработване на коалиционно споразумение. В дискусиите участват още БСП и "Има такъв народ".

Включването на туризма в програма за гарантирано или частично гарантирано кредитиране с цел да се инвестира в алтернативни източници на енергия и подпомагане на дейността на бранша, е друго предложение на ДБ. Предлага се и създаване на застрахователен или друг финансов инструмент за възстановяване на предплатени или надплатени суми към доставчици, както и запазване на нивата на ДДС на 9 на сто до края на кризата заради пандемията.
Сред другите предложения на политическата формация са създаване на гаранционен фонд, който да защитава туристическия бизнес при криза, като той трябва е да е организиран по примера на автомобилния, а не по примера на държавна гаранция.
От ДБ искат да се премахне концепцията плажовете и ски зоните да се отдават на концесионни договори.

Подобни статии