Демонстрираха функционалните възможности на новия комплекс полеви комуникационни апаратни за Българската армия

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов, заместник-началниците на отбраната, командири на видовете въоръжени сили и командвания, и директори от Министерството на отбраната /МО/ присъстваха на демонстрация на функционалните възможности на новия комплекс полеви комуникационни апаратни за Българската армия. Това съобщиха от военното ведомство.

Демонстрациите на способности са извършени с реални кореспонденти от отдалечени точки на територията на страната. Представянето е било вчера, в района на военното формирование 28 610 в столичния квартал "Горна баня".

Адмирал Ефтимов е пояснил, че презентацията на шестте типа мобилни комуникационни апаратни е етап от развитието на проекта "Странджа 2". "Те осигуряват много широк обхват от обмен на комуникационни и информационни услуги и повишават възможностите на Българската армия най-вече в мобилно отношение, за да се осигурят действията на Въоръжените сили по трите мисии на територията на страната и връзката с контингентите зад граница", е заявил той и е изказал благодарност към всички специалисти, участвали в реализацията на проекта.

"Развитието и модернизацията на комуникационно-информационните системи на Българската армия е непрекъснат процес, който изисква много внимание, експертиза и работа от нашите комуникационни специалисти, тъй като технологиите се развиват", е подчертал началникът на отбраната. Адмирал Ефтимов е допълнил, че не само трябва да се внедряват нови технологии, но и да се осигури работата на съществуващите системи, за да има плавен преход и непрекъснатост на услугите. След анализ колко радиостанции от съответните типове апаратни ще бъдат необходими за Въоръжените сили, ще бъде разработен и представен проект съгласно ведомственото ръководство за проектно управление, за да бъде той ресурсно осигурен.

"Това е новост, последно поколение средства и апаратура, което е IP базирано и с цифровизация, което е дигиталното предаване на информацията - последно поколение техника за Българската армия. Напълно приложима за Българската армия, на базата на което ще можем да привържем полето със Стационарната комуникационна информационна система, по която върви информацията по различните опорни комуникационни възли", е посочил директорът на дирекцията "Комуникационни и информационни системи" в МО бригаден генерал Емил Шошев. Той е пояснил, че тези апаратни позволяват да се изградят команден и запасен команден пункт в полеви условия, които осигуряват свръзка за IP базирано и цифрово предаване на данни, глас и видео, с възможност за криптиране на информацията.

Подобни статии