Ден първи със задължителни сертификати ни донесе опашки за ваксини и полупразни молове

Снимка: Александър Петров Опашка за ваксини се изви пред "Пирогов". Подобна бе ситуацията и в другите ваксинационни центрове.

Опашки пред ваксинационните центрове в столицата се извиха от ранни зори, а моловете останаха почти празни в първия ден, в който зелените сертификати станаха задължителни за посещения на места на закрито.

Опашки от чакащи от служители, но за бързи тестове, пък имаше в сутрешните часове на четвъртък пред търговските центрове. Там могат да се тестват и клиенти, като цената за служители е 10 лева, а за клиенти - 15 лева.

Сертификат след тестване с антигенен тест важи до 48 часа от взимането на пробата.

В моловете на прага на всеки магазин трябва да се изискват сертификати, част от служителите са инструктирани да искат и лични карти, но рядко някой им показва. Ресторанти спряха обедните менюта поне до края на следващата седмица заради очаквания отлив на клиенти.

В мола в столичния "Люлин" няма посетители, охраната на входа проверява сертификати, но казва, че служителите са повече от клиентите.

Подобни статии

 • 9874 - заразените днес с коронавирус

  9874 - заразените днес с коронавирус

  9 874 са новодиагностицираните с COVID-19 лица в България през последните 24 часа. 5 055 от тях са установени с PCR, а 4 819 - с бързи антигенни тестове. 78,18 % от новите случаи, доказани за изминалото денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал. През последното денонощие са направени общо 43 879 теста, от които 12 940 са PCR, а 30 939 - антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система.

  90
 • КОВИД по света - седмичен обзор

  КОВИД по света - седмичен обзор

  Световната здравна организация препоръча тази седмица на страните по света да премахнат или облекчат съществуващите ограничения за пътуване, изтъквайки, че "те могат да изострят икономическия и социален стрес, свързан с пандемията".

  139