Депутати от различни парламентарни групи коментираха приети ли са и ли не промените в закона за НСО

След скандала в пленарната зала при гласуването на първо четене на двата законопроекта за промени в Закона за НСО, депутати от различни парламентарни групи коментираха дали в крайна сметка промените са приети или не.

Според нас текстовете са приети, вторият законопроект би трябвало да е приет със сигурност, защото е гласуван след проверка на кворума и имаше достатъчно хора в залата, коментира пред журналисти в кулоарите на парламента Николай Хаджигенов /"Изправи се БГ! Ние идваме!"/, който е вносител и на един от двата проекта. Първи беше гласуван именно неговият законопроект и председателстващият заседанието Росица Кирова обяви, че не е приет. За първия път е дискусионно положението, най-вероятно не е приет, но това не е драматично - ще направим предложенията между първо и второ четене, каза Хаджигенов и допълни, че различията между двата законопроекта са дребни.
Добре дошли в диктатурата на ГЕРБ отново, видяхме как изглежда статуквото, коментира той днешната ситуация в пленарната зала. Според него утре сутринта председателят на парламента Ива Митева ще обяви какво точно се е случило днес.
Сега всичко е в ръцете на председателя на Народното събрание Ива Митева, която трябва да каже какво се случва с тези два законопроекта, защото е недопустимо това, което наблюдавахме в пленарна зала, коментира и Станислав Балабанов /ИТН/. Всички видяхме цирка, който демонстрираха партиите на статуквото, те пожелаха по всевъзможен начин да съхранят и главния прокурор Иван Гешев, и Бойко Борисов, и бившата председателка, каза Балабанов. Беше важно за всички нас тези личности да нямат повече охрана и да не се възползват от привилегиите на НСО и от парите на всички български данъкоплатци, допълни той. Балабанов отбеляза, че според поименната проверка в залата е имало 125 народни представители и по новия правилник, след като има над 121 регистрирани депутати и след като поне от половината са гласували за предложенията, те трябва да бъдат приети.
Александър Ненков /ГЕРБ-СДС/ обаче смята, че двата законопроекта не са били приети. Според него не е имало необходимото мнозинство и кворум за приемането. Ние сме в изолация, няма какво да се очаква от нас, който има желание да приема такива законопроекти, трябва да си подсигури мнозинство, коментира той. А и не беше необходимо да се бърза толкова в днешния ден, ако бяха го направили утре сутринта, най-вероятно колегите от БСП щяха да подкрепят законопроектите, да има необходимия за гласуване кворум, допълни Ненков.
За нас този парламент е изчерпан и колкото по-бързо приключи своята работа, по-добре, защото няма ясно мнозинство и затова се получават такива ситуации в пленарната зала, посочи депутатът. Той коментира, че на всеки му е станало ясно, че двата законопроекта се правят умишлено, само за да унижат определени лица.
Ивайло Мирчев /ДБ/ каза, че новият правилник е бил променен точно заради такива случаи и допълни, че двата законопроекта са били приети. Очевидно доста неопитна, най-меко казано, беше председателстващият заседанието Росица Кирова и това повлия много негативно на случващото се в залата, каза той. Мирчев отбеляза, че в пленарната зала е имало 125 души, а в правилника много ясно е записано, че с поне половината от тях, тоест с 63 гласа, е трябвало да бъде прието решението. Странно е, че Росица Кирова беше оставена на председателства заседанието в такъв момент, но по-интересно е да бъдат попитани ГЕРБ и ДПС защо не бяха в зала и имаха по един-двама представители, посочи Мирчев. Защо, като стане дума за приемане на важните закони, се появява едно скрито мнозинство, което или изчезва от зала, или гласува против и бламира всички разумни решения, които могат да се вземат - това е истинският въпрос, а не дали председателстващата е чела правилника, защото тя очевидно не го беше чела, коментира той. Мирчев изрази надежда да има възможност законопроектите отново да бъдат гласувани в пленарна зала.

Подобни статии