Депутатите почнаха като отличници - с 9 нови законопроекта в първия си работен ден

Общо девет са внесените законопроекти в първия работен ден на 46-ото Народно събрание. Те включват предложения за изменение и допълнениие на законите за личната помощ, за съдебната власт и Кодекса за социално осигуряване.

Депутатите от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ внесоха законопроекти за преизчисляване на пенсиите и промени в Закона за личната помощ. Те предлагат и Бюрото за защита към главния прокурор да премине под ръководството на Министерството на правосъдието.

Промените в Кодекса за социално осигуряване предвиждат преизчисляване на пенсиите от 1 септември тази година, така че индивидуалният коефициент на лицата да се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2018 г. - 889,90 лева.

Предлаганото от коалиция "Изправи се БГ! Ние идваме!" преизчисляване на пенсиите би струвало 185 милиона лева на месец. Допълнитрелният разход за 2022 г. ще е в общ размер на 2,2 млрд. лева от държавния бюджет.

Свое предложение за преизчисляване на пенсиите имат и от парламентарната група на "БСП за България". Те също предлагат преизчисление на пенсиите по същата формула - умножаване на индивидуалния коефициент на лицата по средномесечния осигурителен доход за 2018 г.

Разликата между двата законопроекта е, че този на ИСНИ предлагат и финансова помощ за храна в размер на 120 лева за пенсионери с до 300 лева пенсия. За тях ще са необходими близо 88 млн. лв. допълнително от държавния бюджет.

От БСП предлагат още майчинството през втората година да стигне 650 лв., колкото е и минималната заплата. Според разчетите им за тази социална помощ ще са нужни още 32 млн. лв. в бюджета за от септември до декември.

В деловодстото вече са и предложенията на социалистите да се отпуска по-висока еднократна помощ при раждане на второ и трето дете. Предложението им е тя да е 10 минимални заплати, но условието е родителите да са се осигурявали минимум 24 месеца преди раждането. Помощта от 250 лева пък да се дава не само за първокласници, но и за родители с ниски доходи на деца в начален курс. Сметките на социалистите показват, че ще са нужни още 90 млн. лв.

Социалистите искат да бъде създаден и закон за възрастните хора. Целта му е да бъде създадена Национална стратегия за пълноценен и активен живот на възрастните хора, за да се осигури социалното им включване и културно сближаване. Освен това се предлага и грижа за хора над 65 години в приемно семейство.

От "Демократична България" предлагат за пореден път закриването на Специализираните съдилища и прокуратура. Предложението им за изменение на Закона за съдебната власт включва още ограничаване на функциите на прокуратурата извън наказателното производство и промяна на критериите по избиране на членове на ВСС.

Подобни статии