Дерат ни с 5 лева за паркинг на морето

Хазяи пазят места с пластмасови бутилки, пълни с пясък

В разгара на сезона безплатно паркиране в морските курорти е мисия невъзможна. Средно по 5 лева на час се заплаща за престой на автомобил по Южното Черноморие. Паяци сноват денонощно край морето и отнасят нарушителите, а глобите са 50 лева, плюс такса са всеки час престой на наказателен паркинг, показа репортерска проверка.

Сини зони и платени паркинги морят туристите, а безплатното паркиране по нашето Черноморие за разлика от Гърция вече е абсолютно невъзможно.

Най-често туристи се жалват, че автомобилите им са били вдигнати от места, на които няма забранителни знаци. Ужилените твърдят, че частниците, които са взели тази дейност, често злоупотребяват, разчитайки, че туристът е тук временно и няма време да се разправя с жалби, още по-малко със съдебни дела. Подобни сигнали валят почти от всички курорти, но най-много са оплакванията от паркинга до плажа Силистар край курорта Синеморец. Всъщност паркинг там няма и никога не е имало, но е на частен терен от наследствени земеделски земи и стопаните си искат по 5 лева от курортистите, които преминават през земите им на път за плажа. Ако някой от туристите откаже да си плати, заварва колата си с нарязани гуми, а понякога и с натрошени стъкла.

Проблемът с незаконния паркинг, разположен в нивите, виси от години. "В тази обособена като паркинг зона до плажа се побират средно по 200 коли. Плажът Силистар е много красив и посещаван, затова и паркингът е препълнен всеки ден. Човекът, който събира пари от туристите, прави чисто по 1000 лева на ден, без да има никакви разходи, без дори да плаща данъци, нито осигуровки", възмущават се летовници. Но пък човекът е собственик на земята и очевидно е намерил вариант да изкара добри пари през лятото. За денонощие най-евтиният престой е 10 лв. Като цените варират до 15 – 20 лева на денонощие, каквито бяха и миналата година. На много места на юг от Бургас хазяи пазят паркоместа за гостите на къщите си с поставяне на бутилки 10 л минерална вода, пълни с морски пясък.

Подобни статии