Десислава Атанасова от ГЕРБ: Няма да подкрепим кабинет на мнозинства по интереси

Снимка: БГНЕС Десислава Атанасова

ГЕРБ-СДС са готови на политически диалог, няма да подкрепят кабинет на мнозинства по интереси, обяви от името на парламентарната група Десислава Атанасова на първото пленарно заседание на 46-ия парламент.

Както в предизборната кампания, така и днес ГЕРБ-СДС сме готови да водим политически диалог, да положим максимални усилия за възстановяване на изгорените мостове, декларира тя. И то не защото очакваме да бъдем поканени в някакво бъдещо управление, а защото сме водени от убеждението, че най-важното условие за функционирането на една демократична система е възможността за водене на нормален политически и междуинституционален диалог, каза Атанасова.
По думите й, в една демократична система всеки има право на политически различия, но "работата на всички нас е да можем да възприемем всички гледни точки, да се опитаме да ги разберем и да намерим пресечни линии в тях". Надяваме се, че въпреки нетърпимостта, ще имаме силите да надскочим нивото на личните обиди, на реваншизма, защото пред България има големи рискове, чието преодоляване изисква най-малкото смелост за водене на диалог, обърна се към останалите парламентарни сили Десислава Атанасова.
Но, подчерта тя, сложната задача пред политическата система няма да бъде решена и в това 46-о обикновено Народно събрание. Изправени сме пред възможността България да се управлява от мнозинства по интереси, посочи тя, и припомни, че такъв тип правителства завършват с крах, а сметката за безвремието, безотговорността и грабежа винаги плащат хората. ГЕРБ-СДС няма да подкрепи такъв тип правителство, заяви Атанасова. И обяви, че те ще са силна, конструктивна и компетентна опозиция.
Евентуалното бъдещо управление, предупреди политикът, ще бъде изправено пред още един проблем, завещан от служебния кабинет - растящата вътрешна конфронтация в българското общество.
ГЕРБ-СДС ще бъде опозиция и защото няма как да подкрепи неолиберална програма, чиито акценти са върху концесия на магистралите, радикално съкращаване на бюджетните разходи, приватизация на ББР, програма, при която ще бъде унищожена инфраструктурата на дребния и средния бизнес.
Най-тежките удари бяха нанесени върху тези системи, които са длъжни да издържат при евентуално нова криза - здравна, социална, икономическа, посочиха още от парламентарната група. През есента българското общество ще е изправено пред изпитания, непредвидимост, и вместо подготовка за прием на пациенти в болниците, започнаха уволнения на лекари, и то в най-важните лечебни заведения, посочи Атанасова. Деструктивните действия са в ущърб на цялото общество, не на ГЕРБ, категорична бе тя.
В началото на изявлението си представителят на ГЕРБ-СДС поздрави първата политическа сила, но отбеляза, че предсрочните парламентарни избори не са излъчили категоричен победител. По думите на Атанасова, действията на служебния кабинет са издълбали още разделителни линии и днес сме свидетели на фрагментация на политическата система и невъзможност да се конституира стабилно управление, на блокаж на цели системи.
В 46-ото НС ГЕРБ-СДС ще бъде силна, конструктивна и компетентна опозиция, декларира още в началото Десислава Атанасова.

Подобни статии

 • Президентът Радев от Брюксел: Скъпата енергия е общоевропейски проблем

  Президентът Радев от Брюксел: Скъпата енергия е общоевропейски проблем

  „Основната тема днес е енергийната криза в Европа и стремителното поскъпване на електрическата енергия и природния газ. Проблемът е общоевропейски и ние трябва да търсим координирани действия на ниво ЕС, за да защитим гражданите и бизнеса”. Това заяви в Брюксел президентът Румен Радев, който пристигна за участие в провеждащия се там Европейски съвет.

  76
 • Премиерът Стефан Янев: Мога да нося политическа отговорност

  Премиерът Стефан Янев: Мога да нося политическа отговорност

  "Склонен съм да понеса отговорността, както и всички от служебния кабинет. Въпросът е дали ние заедно като общество може да носим отговорност за своето настояще и бъдеще". Това обяви служебният премиер Стефан Янев по повод въвеждането на новите мерки срещу разпространението на коронавируса.

  78
 • Президентът Румен Радев: Надявам се кабинетът да ни преведе през тежката криза

  Президентът Румен Радев: Надявам се кабинетът да ни преведе през тежката криза

  "Очаквам правителството по най-добрия начин да преведе обществото ни през тежката криза с коронавируса. Убеден съм, че се прави всичко възможно, за да не се допусне пълно затваряне на държавата и икономиката, както и лишаване от социален живот". Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос относно предстоящото въвеждане на нови мерки за овладяване на разпространението на коронавирусa у нас.

  91