Детски COVID пълзи в забавачките

Удря в корема, взима апетита

Летен вирус плъзна в забавачките, а учителки от яслите и детските градини го наричат детски COVID. През последните седмици малчуганите в групите непрекъснато намаляват, а педиатричните отделения се пълнят. Заразата, която върлува в момента е характерна с това, че децата започват да се оплакват от болки в корема и губят апетита си. Те отказват да се хранят и да приемат течности, което пък бързо води до дехидратация. В комбинация към това могат да се появят температура, повръщане и диария.

Вирусът минава в рамките на няколко дни, но тъй като хлапетата са по-предразположени към обезводняване, част от тях стигат до лечение в болница. Родители споделят, че резултатите от тестовете за коронавирус са отрицателни. На децата обаче най-често се правят бързи антигенни тестове, а някои от тях не хващат мутациите на вируса, които върлуват в момента. В същото време ново проучване показва, че именно диария и коремна болка са част от симптомите на пациентите, инфектирани с индийския щам. 2% от децата, заразени с този вариант на вируса, са се оплаквали от стомашни проблеми. При възрастните 29% от болните  са имали стомашно-чревно разстройство като диария и болка в корема и проблеми с дихателната система, казва  директорът по научната работа на института по епидемиология на Роспотребнадзор и член-кореспондент на Руската академия на науките Александър Горелов в интервю за ТАСС. „Заразените с индийския вариант на новия коронавирус, известен като Делта, не проявяват специфични симптоми. Появиха се данни, че има хора, при които протича със стомашно-чревно разстройство”, добавя той.

Според родните специалисти обаче по-вероятно е вълната на болни деца да се дължи именно на сезонни вируси. Педиатрите обясняват, че заради изолацията, имунната система на хлапетата е отвикнала да се среща с различни агенти и те са по-предразположени към заболяване в момента. В разгара на лятото особено често се среща и т.нар. коксаки вирус, познат още като болестта „ръкам, крак, уста“. Той започва с много висока температура, често достигаща до 40°С, болки в гърлото и обрив по дланите, ходилата и в устата. Вирусът е с инкубационен период между 2 и 7 дни, а оплакванията започват внезапно. Най-често заразяването става чрез пряк контакт със слюнка или по фекално-орален път. В забавачките малчуганите си прехвърлят играчки едно на друга, пъхат ги в устата, облизват ги и именно по този начин си предават вируса.

Подобни статии