Детски градини и училища получават близо 4 млн. лв. за физическа активност и спорт

Министерският съвет отпусна 3 977 445 лева за физическа активност, спорт и спортно-туристически дейности за децата и учениците за 2021 г., съобщиха от правителствената пресслужба. Средствата се предоставят за 212 145 деца и 668 202 ученици от общински и частни детски градини и училища, духовни училища и държавни училища, финансирани от Министерството на образованието и науката /МОН/.

По бюджетите на общините се разпределят 3 579 807 лева. За МОН се отпускат 397 638 лева за 186 деца и 79 416 ученици от държавните училища. От тях 5920 лева са за Технологичното училище електронни системи към Технически университет - София.
Минималните разходи за физическа активност за дете са 3 лева, а за ученик - 5 лева. Финансирането се осигурява ежегодно и е в рамките на разчетения бюджет за 2021 г. Средствата се определят на базата на разработени от детските градини и училища проекти. С тях се подпомагат дейностите, свързани с подготовката и участието в учебната и спортносъстезателната дейност. Укрепват се нагласите и се създава мотивация сред децата и учениците за системни занимания с физически упражнения и спорт, посочват от пресцентъра.

Подобни статии

 • Богдан Кирилов опроверга Борисов: В България не се слагат ваксини с изтекъл срок на годност

  Богдан Кирилов опроверга Борисов: В България не се слагат ваксини с изтекъл срок на годност

  Всички ваксини, които се поставят в България са в срок на годност. Ваксините с изтекъл срок на годност са бракувани и предстои в следващите месеци да бъдат унищожени. Хората не бива да бъдат притеснени, заяви пред бТВ изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. Така и той опроверга изказване на Бойко Борисов пред симпатизанти, че на хората се слагат ваксини с изтекъл срок на годност.

  58
 • Премиерът Стефан Янев разговаря с вицепрезидента на Виетнам

  Премиерът Стефан Янев разговаря с вицепрезидента на Виетнам

  Двустранните отношения между България и Виетнам се развиват възходящо и е налице потенциал за тяхното задълбочаване. И за двете страни ще бъде от полза да търсим възможности за разширяване на зоните от традиционен интерес за икономическо сътрудничество. Това е заявил министър-председателят Стефан Янев по време на срещата му с вицепрезидента на Социалистическа република Виетнам Во Тхи Ан Суан, съобщиха от пресцентъра на служебния кабинет.

  65