Детският радиохор спечели първа награда в международен конкурс

Детският радиохор спечели първа награда в международния конкурс "Ян Сибелиус фест" (Финландия), съобщиха от БНР. Събитието е било организирано дистанционно.

Нашата формация е победител в категория "Детски хорове до 16-годишна възраст" със запис на изпълнения от концерт, състоял се през пролетта на 2019 г. Представените пиеси са "По буквари" от Владимир Рубин, "Йове, малай моме" от Александър Танев, "Лунна светлина" от Дебюси в обработка на Тодор Попов и "Бохемска рапсодия" от Фреди Меркюри.
Журито е било с председател Михаил Славкин, диригент на детския хор "Преображение" при Съюза на композиторите в Русия, и членове Микеле Джозиа (Италия) и Татяна Руднева (Казахстан).
Фестивалът, посветен на финландския композитор Ян Сибелиус, се организира всяка година в гр. Турку с участието на музиканти от цял свят в четири различни конкурса - за хорови състави, музиканти-инструменталисти, певци и композитори.
"Това е признание за цялата българска хорова култура, коментира диригентът на хора Венеция Караманова. Радвам се, че децата получиха стимул и признание за своя талант, и работата си през годините. Още повече, че се случва е нашата юбилейна година, в която честваме 60-годишнината на детския радиохор".

Подобни статии