Девет страни до крайната цел

Пътешественикът Торбьорн Педерсен заседна в Хонконг

"Пътувам до всяка страна по света“, пише на надписа, който Торбьорн Педерсен показва.

Торбьорн Педерсен има хоби и мисия - да посети всяка страна в света последователно, без да използва нито един полет, предаде Си Ен Ен.

След шест години и половина на път и с бюджет от 20 долара на ден на датския пътешественик му остават само девет страни, за да постигне целта си. Има само един проблем: той е заседнал в Хонконг.
41-годишният датчанин трябвало да се качи оттам на кораб, който да го откара до следващата му спирка - тихоокеанският архипелаг Палау. Но избухването на пандемията от Ковид-19 и последвалите я ограничения в пътуванията провалили плановете му.
Торбьорн, който е пратеник на добра воля на Датския червен кръст, обаче е твърдо решен да се възползва от ситуацията. Той прекарва дните си, като изминава многобройните туристически пътеки в Хонконг, работи с местното дружество на Червения кръст, изнася мотивационни речи и допълва блога си, в който описва приключенията си.
Торбьорн е роден в Дания, но е получил международно образование. Поради това той казва, че е с единия крак в родината си, а с другия - някъде другаде. Докато бил малък, семейството му сновяло между Торонто, Ванкувър и Ню Джърси, тъй като баща му работел в текстилната индустрия. Освен това Торбьорн често посещавал близките на майка си във Финландия през летните и зимните ваканции. „Майка ми е туристически гид, така че тя говори няколко езика и винаги се е интересувала от света“, изтъква той. Когато пораснал, Торбьорн служил в датската гвардия, а после 12 години работил в корабната и логистичната индустрия. Служебните ангажименти го водели от Либия до Бангладеш, Казахстан, Азербайджан, Гренландия и Флорида.
Идеята да се опита да обиколи света, без да лети, му дошла случайно от една статия, която му изпратил баща му. „Открих, че наистина е възможно да се посети всяка една страна - никога преди не ми бе идвало на ум“, казва Педерсен. След 10 месеца, грижливо планирани, той потеглил на 10 октомври 2013 г. Първо обиколил Европа, после Северна Америка, Южна Америка, Карибите, Африка, Средиземно море, Близкия изток, Източна Европа, Азия и далечните острови в Тихия океан. „Тъй като работих по корабите и логистиката, бях свикнал да правя много неща наведнъж, да намирам решения и да правя всичко по-ефикасно - обяснява Торбьорн. - Това ми помогна много за този проект - той лесно може да се проточи до 20 години, ако не внимаваш“.
В света има 195 суверенни държави според ООН, но Педерсен не спира дотам. До края на пътуването си той ще е посетил общо 203 страни. Торбьорн си е наложил извънредно строги правила. Той трябва да прекара поне 24 часа във всяка една страна и не може да се върне вкъщи, преди да го е постигнал. В допълнение Педерсен планира да посети Червения кръст (или Червения полумесец, или Червения кристал) навсякъде, където движението действа, за да разпространява информация за местните инициативи. Досега той е посетил червенокръстки дружества в 189 страни - нещо, което досега никой не е постигнал.
Основното му правило обаче е: никакви полети. Тъй като самолетите са „извън играта“, налага му се да прекосява глобуса с влакове, таксита, автобуси, споделени пътувания, моторикши, фериботи и контейнеровози. Педерсен разчита основно на търговските кораби, за да изминава далечни разстояния, като се възползва от професионалните си връзки.
Макар датският му паспорт да е един от най-мощните на света, той е имал доста предизвикателства при получаването на визите за някои пословично трудни дестинации като Йемен, Ирак, Сирия, Саудитска Арабия, Иран, Науру и Ангола. Отнело му над три седмици, за да вземе иранска виза, и близо три месеца, за да получи сирийска (с помощта на Червения кръст).
Най-страшният епизод от одисеята му обаче бил в Камерун. След като много дни чакал на опашка да влезе в Габон, на Торбьорн му писнало и решил да използва друг граничен пункт, на около 800 км. В 3 ч. през нощта обаче трима униформени мъже спрели таксито му и го накарали да излезе, като размахвали пушките си. Датчанинът се изплашил, че ще го застрелят и ще го хвърлят за храна на дивите животни, тъй като били много пияни, но за щастие след 45 минути го пуснали да си ходи.
Педерсен вече е изминал над 300 000 км, което значи, че е обиколил Земята седем пъти. Ако всичко мине по план, той смята да завърши пътешествието си на Малдивите. Там той ще организира празненство заедно с годеницата си и други приключенци. Торбьорн планирал да се ожени за нея в Нова Зеландия, преди да избухне пандемията. Годеницата му много го подкрепя и дори го е посетила 21 пъти по време на пътуването. Педерсен смята, че ако успее да стигне до Палау това лято, ще му трябват още 10 месеца или най-много година, за да завърши пътешествието си.

Подобни статии