ДФ "Земеделие" компенсира розопроизводителите с близо 870 000 лева

Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) преведе компенсации в размер на 868 054 лв. на 304 розопроизводители за щетите, които кризата с коронавируса нанесе на бранша, съобщиха от пресцентъра на фонда.

Изплатената финансова подкрепа е по схемата "Помощ в подкрепа осигуряването на ликвидност на земеделските стопани, производители на маслодайна роза за преодоляване на последствията от негативното икономическо въздействие от COVID-19". Схемата, която се прилага за първи път в България, е нотифицирана от Европейската комисия по Временната рамка за мерки за държавна помощ заради пандемията.
Субсидиите, които земеделските стопани получиха, са в размер до 100 лева на декар. Те се предоставят под формата на преки безвъзмездни плащания. Предназначена е за покриване на част от разходите, направени при отглеждане на маслодайна роза от видовете "Дамасцена" и "Алба", до периода на прибиране на реколтата през 2021 г. Държавната помощ има за цел да подкрепи икономически стопаните след срива в търсенето на розов цвят, вследствие на коронакризата.
Подпомагане получиха регистрирани земеделски стопани, микро-, малки и средни предприятия, които нямат сключени договори за покупко-продажба на цвят от маслодайна роза с преработвателни предприятия през тази година. Допустими за финансиране са и производители, които имат подписан договор с розоварните, но нямат изкупени количества маслодайна роза. Кандидатите трябва да имат още и актуална регистрация в Регистъра по Закона за маслодайната роза.
В периода на приема, който се осъществи от 1 до 15 октомври, за субсидии са кандидатствали общо 326 розопроизводители. От тях допустими за подпомагане са 320 земеделски стопани. Фонд "Земеделие" ще изплати финансовата подкрепа на останалите допустими земеделски производители, след приключване на административните проверки, допълват от ДФЗ.

Подобни статии

 • Фонд

  Фонд "Земеделие" утвърди 2,5 на сто лихва за кредити от фонда за инвестиции в селското стопанство

  Управителният съвет на държавния фонд "Земеделие" преутвърди годишна лихва в размер на 2,5 на сто за отпусканите пряко от фонда инвестиционни кредити за 2022 г., съобщиха оттам.

  85
 • Зам.-министърът на земеделието обеща устойчиви политики в сектора

  Зам.-министърът на земеделието обеща устойчиви политики в сектора

  "Заедно ще създадем здрави и устойчиви политики за сектора". Това заяви заместник-министърът на земеделието Момчил Неков пред 150 представители на сектор "Земеделие" по време на заседание на Тематичната работна група по изработване на Стратегическия план по ОСП за периода 2023 - 2027 г. В работата на групата се включиха и заместник-министрите Иван Христанов и Стефан Бурджев, както и представители на синдикатите. Съобщението е на пресцентъра на Министерството на земеделието.

  127
 • Разработват стратегически план за развитие на земеделието

  Разработват стратегически план за развитие на земеделието

  Работата по Стратегическия план за развитие на земеделието и развитие на селските района за периода 2023 - 2027 г. и изготвянето на бюджета за 2022 г. е основна задача на новото ръководство на Министерството на земеделието, храните и горите /МЗХГ/. Това стана ясно от коментара на министър Иван Иванов по време на заседанието на ресорната парламентарна комисия, на което беше представен политическият кабинет на ведомството.

  172