Диагноза: тетка

Никога! Така младите жени се заричат, когато им кажат, че някой ден и те ще се превърнат в тетки. Никога не казвай "никога". Да бъдеш тетка е участта на много жени по света и на болшинството БГ мами. Природата го налага и предполага. Въпрос на време. Жизнена парадигма. Никоя жена не може да избяга от участта си, особено след като роди.

Бременността и раждането, кърменето, грижите за детето, искаме ли го или не, променят нашата фигура, характер, ритъм на живот. Променят се навиците и приоритетите. И ние тихомълком се предаваме под влиянието на обстоятелствата. Преставаме да се грижим за себе си. Пренебрегваме физическите упражнения и йогата. Няма нито време, нито желание да се занимаваме с това. И защо? Елементарното обяснение - нямаме време от работа и ангажименти да се погледнем в огледалото. Пък и възприемаме вече отношенията с мъжа, от когото сме родили за даденост. Ще ни търпи и това е!

Ето така постепенно стройната и спретната дама се превръща в чудовище. С торбички и сенки под очите, двойна гуша, отпуснат търбух, прегърбена фигура и вечна умора и досада в погледа. От огледалото вече наднича една тетка. И тази тетка си ти.

Помощ! Кой ще изгони тази натрапница?
Първи опити да върнем времето назад и да поправим непоправимото - подлагаме се на диета. Или поне така си въобразяваме седмица-две. Влизаме в някои от старите дрехи и решаваме, че целта е изпълнена. Само след няколко седмици чудовището се е завърнало и ни гледа от огледалото още по-отегчено и уморено. Към гузната съвест за изгубената битка се е прибавило и озлоблението, че не всички жени на същата възраст изглеждат така, а някои направо младеят в сравнение с нас. Гадини! Разбира се, те не са толкова ангажирани и обременени със семейни задължения като нас. Ако си търсим оправдание, ще го намерим. Всъщност, те не са виновни, че ти си се превърнала в тетка не само външно, но и като манталитет. И отричането на фактите никак не ти помага. Колкото и да се оправдаваш, че ти си отдадена съпруга и майка, докато те са егоистки и мислят само за себе си, никой не ти е виновен, че си се превърнала в дропла. И наднорменото тегло ти е най-малкия проблем. Има пухкави жени, които излъчват мекота и кожата им сияе. Има слаби и фини жени, които изглеждат като съсухрени вещици, с посивяла кожа и разкривено от злоба лице. Те дори не говорят, а съскат. Представи си ги как изпълзяват на напечения от слънцето камък и дебнат кого да клъвнат, за да изпуснат ежедневната си доза отрова.

Компромисът между тези образи е да получаваш удоволствие от това, което си и да не завиждаш на другите, защото така погрозняваш още повече. Външната красота и излъчване са пряко свързани с вътрешната хармония и удовлетвореност от това, което правиш. Има много любящи съпруги и майки, които не са облечени по последна мода и не ходят всяка седмица на фризьор, а маникюрът им е под всякаква критика, но в същото време общуването с тях е удоволствие, защото са усмихнати и ведри и зареждат околните с енергия. Без нюанси на злоба и фалш. В същото време има отвратителни тетки, накичени със скъпи накити, които мразят всичко и всеки, ругаят като каруцари и вечно недоволстват за нещо. Да, фигурата им е безупречна, а от фризурата им не стърчи и косъм. Но тази великолепна външност е отблъскваща. С тези персони не можеш да останеш и пет минути насаме, без да започнеш да усещаш напрежение и тревожност, защото разговорът с тях не е съдържателен, а изтъкан от лицемерие и фалш. Общуването с тях е равносилно на това да говориш на стената. В този момент, в който осъзнаеш това разбираш, че диагнозата "тетка" не е чак толкова лошо нещо, защото не опира само до фигурата, а до състоянието на душата. Най-страшната диагноза е онази вътрешна болест, която разяжда жената отвътре и я превръща в неприятна, високомерна, егоистична и равнодушна към околните злобарка. Ето от такава тетка всеки трябва да бяга колкото се може по-далече, ако не иска да го трови с присъствието си.

Подобни статии

 • 16 436 дни платено майчинство за „третото дете“ - на свекървата

  16 436 дни платено майчинство за „третото дете“ - на свекървата

  Стига с тоя популизъм с парите за пенсионерите. Днес ще си говорим за платените майки. Аз съм синдикален самодеец или самодеен синдикалист и имам претенции за платеното майчинство. Мисля, че е крайно неблагоразумно, нечестно и даже престъпно нехайно да ми се полагат някакви си там 410 дни майчинство, които опуках като стой та гледай. Толкова съм ангажирана, че не видях как мина времето. И сега какво? Да се връщам на работа? Не сте познали. Екстра съм си в ролята на платена майка. Затова днес претендирам да получа това, което ми се полага като майка и на "третото дете" - на свекървата, чумата да я тръшне!

  697
 • Продава се мъж втора употреба, може и за резервни части

  Продава се мъж втора употреба, може и за резервни части

  Като изтрезнях на сутринта, пък се сетих какви съм ги вършила снощи. Срам е да си призная. Хорските булки запретват поли и мърсуват, стават палави, събуждат се с немощ в бедрата, но щастливи. А аз – с натежала глава и смътни спомени за непристойно деяние. То пък едно деяние – малка обява.

  1165
 • Как да си дресираш коронавирус

  Как да си дресираш коронавирус

  За ракията, бг мамите и футболните фенове, които се преквалифицираха в доктори

  Като почнаха едни съмнения, недоразумения... Работата с коронавируса отиде на изуй гащи. Като първата санитарна маска, с която се уредих в самото начало на ши*аната пандемия. Маска за многократна употреба с цвета на кюлотите на баба ми.

  1329