Диджей Диан Соло от Дийп Зоун: С мен хората играят хоро на хаус

Фолклорът крие магия и мистерия, направихме над 100 концерта онлайн

"Има много магия и мистерия в нашата музика и би било добре да си я поддържаме и предаваме напред към новите поколения", казва диджей Диан Соло от Дийп Зоун..

- Диан, представихте музикалния албум BG Ethno House, разкажете ни за проекта от идея до факт.

- Започнах да миксирам български фолклор с електронна денс музика още преди 15 години, когато с „Дийп Зоун“ направихме осъвременена версия на „Една българска роза“. Получи се много добре и отзивите на публиката бяха удивителни. Продължих развиването на тази концепция и досега имам издадени над 50 песни, които дават една съвременна визия и звук на някои от най-емблематичните български мелодии. Албумът се издава от „Вирджиния Рекърдс“ и се радвам, че имахме възможността да работим заедно по този така важен проект за мен. В стрийминг платформите албумът вече е събрал над 580 000 слушания, което считам за много добър резултат.

- Партнирате си с редица звезди - Деси Добрева, Елица Тодорова... Лесно ли се сработихте, кои са най-ярките ви споделени моменти?

- За мен е чест и удоволствие да работя с такива талантливи артисти, които освен колеги са и мои близки приятели. Това за мен не е работа, а предизвикателство и приключение. Най-добрите споделени моменти имаме, когато изпълняваме тази музика на живо - по концерти, клубни партита и фестивали. Тогава виждаме в реално време истинското въздействие на музиката ни. Много често виждаме как хората пеят тези песни с радостни сълзи в очите. Има много емоция, история, радост и носталгия в тези мелодии.

- Жанрово албумът е микс между български фолклор и съвременна електронна музика - това ли търсят меломаните?

- Музиката винаги намира тези, които я търсят и имат нужда от нея. Радвам се, че тези песни се превърнаха в изграждането на един нов жанр - BG ethno house, който напоследък се превърна в модерен тренд. Даже много чужди продуценти започнаха да използват нашия фолклор в песните си. Има много магия и мистерия в нашата музика и би било добре да си я поддържаме и предаваме напред към новите поколения.

- Някои от заглавията са „Хубава си, моя горо“, „Притури са планината“, „Джоре дос“ - как се възприеха от почитателите, представени по нов, различен и напълно непознат до момента
начин?

- Виждал съм много пъти как хората започват да играят хорце - хаус хорце, което не е много типично в клубовете. Виждам много усмивки и как хората си пеят тези песни обединени! Това е много красива българска гледка, която трябва да се види и усети.

- Част от емблематичните за родината песни са правени от хора като Марсел Селие и др. Какви са приликите и разликите при обработките?

- Чужденците, които преработват наш фолклор, го правят по различен начин, тъй като те добавят и собствена културна идентичност, която е непозната за нас, и понякога има много добри попадения. Получава се смесица от две или повече култури. В музиката не би трябвало да има ограничения, стига да се прави стилно и логично, а не просто нахвърляни лупове и семпли.

- Зад вдъхновението стои и красотата на България. Кои са дестинациите, превърнали се във фаворити?

- Повечето песни от албума имат и официални видеоклипове с милиони гледания в YouTube канала ни и именно там показваме натуралната красота на България, наши традиции и обичаи, които наследяваме от нашите прадеди. Човек може да намери красота във всяко едно кътче на Земята, стига да я търси и усеща. Работата ми е свързана с много пътувания и винаги съм се старал да гледам само позитивното. Мога да се чувствам добре в Пловдив, Варна, Виена, Ню Йорк или Лондон. Навсякъде има положителни и отрицателни неща. Аз обръщам внимание на първите.

- А зад граница къде бихте искали да отидете?

- Обиколил съм почти цял свят без Австралия. Може би ще се насоча натам някой ден.

- Вълната от COVID-19 расте. Как протича творчеството ви в този момент?

- Пандемията се отрази много лошо на почти всички аспекти от живота ни и се надявам това скоро да отмине. Във времето, в което не можем да работим в клубове и да участваме в публични концерти, с колегите ми от „Дийп Зоун“ работим активно в студио по нови музики, които ще пуснем в подходящ момент. Също така правим доста онлайн участия, като някои от тях са и частни, от които получаваме хонорари и се издържаме. Тези лайв стриймове излъчваме на живо, в нашите канали в YouTube и Facebook, от специално изградено Грийн Скрийн студио. Събира се многохилядна публика от цял свят и е много забавно. Направихме и платформа за частни онлайн концерти на БГ изпълнители (www.globalonlineconcerts.com), през която хора от цял свят могат да си поръчат частен онлайн концерт на любимия си артист. Работим с изпълнители от всички жанрове и смятам, че това е една добра алтернатива и възможност хората да изживеят специални моменти със своя любим артист. Досега сме имали над 100 онлайн концерта и интересът от страна на публиката е голям.

- Какво мислите за въведените мерки?

- За съжаление не мисля, че има перфектните адекватни мерки за справяне със ситуацията.

- Самият вие се сблъскахте със заразата по-рано, как се чувствахте по онова време и как сте сега?

- Слава Богу, изкарах вируса леко, но някои мои приятели и познати, не! Вярвам в естествения имунитет на хората, но тези, които не са го изкарали, е добре да се посъветват с медицински лица кое ще е най-добре за тях.

- Извън музиката - кои са вашите хобита и интереси?

- Обичам разходки и игри със семейството ми в парка заедно с нашите 4 кучета.

- През пандемията много хора обърнаха поглед към здравословния начин на живот - спазвате ли тренировъчен или хранителен режим?

- Да си призная, не съм спортен тип, а относно хранителен режим съм на "свободна програма". Хапвам си от всичко.

- И за финал, всеки музикант крие гаф на сцена - кой е вашият?

- Това лято ме бяха поканили като гост диджей в известен клуб на морето, а събитието беше рекламирано като гръцка вечер и хората очакваха от мен да пускам гръцка музика, а това, повечето знаят, не е моята специалност. Просто беше станало някакво недоразумение и имаше доста разочаровани въпреки усилията ми да им предложа страхотно парти с друга музика. Парти стана, но беше българско (смее се).

Подобни статии