Диджей прави минивъзрожденски къщи

Да вдигне някога и истинска за себе си, мечтае Ивайло от Бобов дол

Последната възрожденска къща, по която работи диджеят от Бобов дол.

Едва 25-годишен, бобовдолецът Ивайло Димов вече има зад гърба си сериозна кариера на диджей и в същото време от 4 години започва да прави макети на възрожденски къщи.

 

Съвсем не на шега Ивайло завършва средно образование като електротехник. Работи 2 години по специалността, но още от малък усеща, че неговата страст е друга. „Когато бях на 14 години, започнах да се интересувам от музика. Даже си заделях парите от закуска и така си купих първия пулт. Тогава моите родители не знаеха, че спестявам пари. Та така първата ми инвестиция бе в размер на 150 лв. за пулт и още 200 лв. за колони. Много бързо навлязох в професията и вече на 15-годишна възраст се изявих за първи път пред публика. Това беше на участие в Радомир, и то навръх Нова година. И ето че тази година отбелязвам 10-годишен юбилей, откакто се занимавам с диджейство и озвучаване на концерти“, разказва едва 25-годишният талант от Бобов дол.

Въпреки огромната си страст към музиката Ивайло решава да прави нещо съвсем различно в свободното си време, което прераства в негово хоби. Това е изработката на макети на възрожденски къщи. „Всичко започна преди около 4-5 години. Аз харесвам старите възрожденски къщи от много отдавна, защото в тях са вложени предимно естествени материали – дърво, камък. Просто ми харесва съчетанието, това, че всичко е изпипано и в същото време от материал, взет от естествената ни среда. Самите модели ги заимствам от мои посещения в различни села и градове като Лещен, Ковачевица, Етъра, Несебър и много други. Като ходя на тези места и видя как изглеждат самите къщи, впоследствие си правя проект и започвам да го усъвършенствам. Аз мога да направя макет и на друг вид къща или сграда, но не ми се струва толкова уникално и различно“, категоричен е младият творец. 

За първата си възрожденска къща Ивайло казва, че не е била сред най-сполучливите. Именно това го амбицира да продължи. В нейната изработка той използва шишове от месо и глина. Последва и втори опит, който обаче се увенчава с успех. Димов изработва наистина уникална минивъзрожденска къща, която му отнема около месец и половина, за да я види в завършен вид. Решава да я подари на тогавашната си приятелка и се амбицира сам да усъвършенства хобито си. „Абсолютно никой не ме е учил. Просто опитите, които правя, ми помагат. С течение на времето вече свикваш да изпипваш всичко до най-малкия детайл“, категоричен е Ивайло.

Като всяка къща и тези на 25-годишния диджей започват да се градят от основи. Той прави конструкциите от пръчки от захарен памук, които използва за греди. Впоследствие вкарва и шишовете за месо, които му спомагат за изграждането на стените от камъни. „За да може да няма дупчици между камъните, ги запълвам с глина или гипс. След това вече предстои и процесът на украсата и боядисването. Примерно понякога ги лакирам поне три пъти, за да може самото дърво да потъмнее и да придобие онзи старинен стил“, разказва за технологията младият мъж. Зад гърба си вече той има изработени 6 къщи, като 3 вече продадени.

В момента Ивайло е решен да продаде на търг една от творбите си, като средствата да отидат за благотворителност. Идеята на 25-годишния диджей е колкото се може повече пари да бъдат събрани, за да бъде помогнато на дете от бедно семейство. „Може парите да не са кой знае колко много, но те определено ще бъдат дадени от сърце. В момента една минивъзрожденска къща струва между 350-400 лв. Все пак всичко зависи от размера и сложността“, категоричен е бобовдолецът. По негови думи към момента е почти невъзможно човек да се издържа с подобен вид хоби. Казва, че българите не ценим нашето си. Ивайло дава пример и с посещенията си на подобен вид забележителности. „Отиваш в Несебър и нашенци въобще не се спират да погледнат тези красоти. За сметка на това обаче чужденците спират и направо ахкат от възхита. Това е самата истина и много ми се иска да се промени с течение на времето“, обяснява още 25-годишният мъж.

Иво има една мечта, която се надява да осъществи с течение на времето. Семейството му притежава земя в курортната община Сапарева баня. „Там наистина се надявам да успея да направя една такава къща, типично възрожденска, по мой проект. Вече, разбира се, в голям вариант, не както тези досега“, казва още с усмивка Ивайло.

Диджей Ивайло е на финала на поредната си уникална възрожденска къща. За нея е категоричен, че не би я продал или подарил, защото в нея е вложил цялото си сърце и душа. Прави я изцяло по негов вкус. Тя е с малко по-големи размери и отново в характерен старинен стил. Младият мъж казва, че малцина са бобвдолците, които се интересуват от творчеството му. Той обаче е уверен, че с напредването на технологиите неговите творби могат да бъдат видени в цял свят. „Не е важно къде живееш, защото вече всичко е в интернет, всичко може да се достави до всяка точка на света“, убеден е диджеят.

 

Подобни статии