Дим от пожарите, бушуващи в западните част на САЩ и Канада, отравят въздуха в Ню Йорк

Сива пелена с мирис на пушек обгърна вчера Ню Йорк и редица източни региони от САЩ и Канада заради пожари в западните части на двете държави, предаде Франс прес.

Службите за защита на околната среда в щат Ню Йорк обявиха за целия ден тревога във връзка с качеството на въздуха поради очаквания за концентрация на фини прахови частици над 35 микрограма на кубичен метър.
Експерт от тези служби посочи, че не е рядкост пушеци от пожари, дошли от запад, да стигнат до района на Ню Йорк, но по принцип те остават достатъчно високо в атмосферата, за да не развалят въздуха в долните слоеве. Този път обаче димът е слязъл по-долу от обичайното, добави той.
Тази мъгла впрочем се очаква днес да изчезне с идването на студен фронт в нюйоркския регион, каза говорител на националната метеорологична служба.
Пламъци обхващат вече няколко дни обширни площи в западните региони на САЩ - по-специално в Калифорния, Невада и Орегон, където бушува опасният "Бутлег файър", а пожароопасният сезон едва започва.
Над 2000 души бяха евакуирани тези дни в канадската провинция Онтарио, най-населената в страната, а повече от 200 пожара преброиха вчера властите на тази провинция и на съседната - Манитоба.

Подобни статии