Димитър Ганев от "Тренд": 80% от хората в България не знаят каква е българската позиция по така наречената "Зелена сделка"

80 процента от хората в България не знаят каква е българската позиция по така наречената "Зелена сделка". Това показват резултатите от проучване, проведено от Изследователски център "Тренд". Под това наименование са известни новите климатични цели на Европейския съюз, които предвиждат икономиката постепенно да стане независима от въглищата като източник на енергия, припомни БНР.

68 процента от участниците в допитването определят климатичните промени като реална заплаха, а според 62 на сто борбата с тях трябва да бъде приоритет за Европейския съюз, което показва, че у нас няма траен скептицизъм по отношение на зеления преход, отчита Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд". Проучването е национално представително, направено е по поръчка на "Дир.бг" и бе официално представено по време на събитието "Зеленият преход" - решения и предизвикателства за България"" с участието на изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за "Зеления пакт" Франс Тимерманс.

"2/3 от българите са готови да изхвърлят по-малко отпадъци, по-малко използване на пластмаса, дори да направят нещо в ежедневието си в зелена посока. Въпреки липсата на зелен скептицизъм, данните показват, че мнозинството не е запознато с целите на "зелената сделка" и с плана за декарбонизация на Европейския съюз", посочва Димитър Ганев.

"83 процента не са запознати с целите на "Зелената сделка" и 80 процента не са информирани за българската позиция", коментира експертът.

Важен аспект от проучването са отчетените 48 процента от респондентите, които не знаят какъв ефект би имала "Зелената сделка" върху живота в България, което според Димитър Ганев е реално поле за манипулиране с информация. "Това е почва за настаняване на всякакви политически интереси, когато няма информация по даден въпрос", казва той.

Изследването на "Тренд" отчита основните притеснения на хората от "Зелената сделка", а именно страх от финансови последици, закриване на бизнеси, загуба или преквалификация на работни места.

 

Подобни статии