Димитър Лазаров от ГЕРБ: Радев назначава еднолично шефа на НСО. За какви правомощия говори?

Димитър Лазаров

"Президентът еднолично назначава началника на службата и заместника. Еднолично назначава и временно изпълняващия длъжността. За какви правомощия тогава говори". Това коментира пред bTV депутатът и шеф на парламентарната комисия за контрол над службите Димитър Лазаров от ГЕРБ.

Лазаров напомни, че НСО е служба към президента и според закона той назначавал основните звена в нея. По същата причина президентът е този, който осъществявал общо ръководство и контрол, твърди депутатът. По думите му началникът на службата по своя инициатива или по искане на държавния глава може да го информира за поставените задачи. Отделно от това той ежегодно изпращал и доклад за дейността на президента. 

"До 2015 г. нямаше закон. Как може да се отнеме нещо, което дотогава не го е имало?! Имаше едни постановления назад в годините", поясни още той и добави: "Кои правомощия да се възстановят? Нека каже г-н президентът кои още правомощия". 

В закона е записано, че при опасност могат да се охраняват депутати и техните семейства, като това става по преценка на комисия. Освен президент, премиер и шеф на НС, НСО може да охранява и чужди предсатвители със същия ранг, поясни Лазаров и напомни, че въпросната комисия се ръководи от началника на НСО.

Подобни статии