Димитър Манолов: Парите от пенсионните фондове не са профукани

Няма профукани пари от частните пенсионни фондове, просто цената на активите е спаднала заради кризата, каза Димитър Манолов, президент на синдиката "Подкрепа" пред БНТ.

Той обясни, че става дума не са реални загуби, а виртуални резултати, защото просто е спаднала цената на активите, които ще се качат отново, когато финансовите пазари тръгнат нагоре.

Това е съвсем нормален финансов процес.. Голямата опасност обаче е, че първата пенсия догодина през септември ще намалее, защото втората пенсия, която е всъщност добавка към първата, се намира в частните пенсионни фондове, каза той.

Нивото на безработица започна да спада след тези няколко месеца, в които мнозина останаха без препитание, заради коронакризата, смята лидерът на КТ „Подкрепа“.

„Вече повече хора започват работа, отколкото напускат“, обобщи синдикалистът.

Подобни статии

 • Подаваме документи за данъчни облекчения за деца до 18 години

  Подаваме документи за данъчни облекчения за деца до 18 години

  Данъчното облекчение за едно дете за 2021 г. е увеличено от 20 лева на 450 лева, а за отглеждане на дете с увреждания - от 200 на 900 лева. Това припомнят от Конфедерация на труда „Подкрепа“ и съветват работещите родители да се възползват от тази законова възможност.

  72
 • Над 250 000 нови безработни насред пандемията

  Над 250 000 нови безработни насред пандемията

  Новорегистрираните безработни в цялата страна за периода от края на декември 2020-а година до 21-и ноември надхвърлиха 250 000 души. За същия период започналите работа чрез бюрата по труда са малко над 206 000 души. Това показват най-новите данни от специализираното наблюдение на НСИ и Агенцията по заетостта заради пандемията COVID - 19.

  75
 • Вижте с колко се увеличават пенсиите от Нова година

  Вижте с колко се увеличават пенсиите от Нова година

  От 25 декември 2021 година влизат в сила важни промени в пенсионното законодателство, които ще повлияят върху размера на пенсиите. Очаква се средният размер на пенсията да достигне 573 лева през януари 2022 г., показват изчисленията на експертите на Националния осигурителен институт, направени по запитване на БТА.

  104