DJ Роджър Санчез: Клубната култура в България все още се развива, но има много добри корени

Почитателите на клубната сцена, доброто настроение и хубавата електронна музика пазят не един или два хита на легендарния диджей Роджър Санчез в плейлистите си, а тази година той отбеляза и 20 години от един от най-обичаните от феновете си тракове – Another Chance.

- Г-н Санчез, разговаряме с вас в празничния трети ден на Arte Feastival, който вие ще закриете с финалното си парти. Вълнувате ли се, че отново сте в България?

- Изключително много се вълнувам. Особено след като от толкова години не съм идвал тук, да бъда отново в България е прекрасно.

- Липсваше ли ви срещата с българската публика?

- Да. Българската публика винаги е било много възприемчива, отзивчива, отдадена на музиката и най-важното – оценяваща това изкуство. И точно това обожавам у българите.

- Любопитно ми е имате ли любим клуб в България?

- Най-любимият ми клуб тук винаги е бил „Ялта“. Но и фестивалите, на които съм пускал музика на българското крайбрежие, също винаги са били страхотни. 

- Какви са най-топлите спомени, които пазите от партитата си тук?

- Мисля, че беше при последния път, когато бях в „Ялта“ – тогава цялата тълпа пееше песните, които пуснах, и по някакъв начин се усетих изключително свързан с всички тези хора, така че това са едни от най-красивите спомени, които пазя за България.

- Смятате ли, че клубната култура у нас е достатъчно развита?

- Мисля, че клубната култура в България все още се развива, но има много добри корени. Хората тук много обичат сцената и музиката, има добри артисти, така че е много важно това да продължава да се надгражда.

- Наскоро отпразнувахте 20 години от пускането на големия си хит Another Chance. Помните ли как се роди тази песен?

- Наистина не мога да повярвам, че мина толкова много време оттогава. Бях в студиото и тъкмо привършвах работа по албума си и попаднах на един вокален семпъл, който беше изключително емоционален и силно се свързах с него. И тогава веднага си казах, че трябва да сътворя запис от тези вокали. Така се роди Another Chance – емоционално и случайно. И после, когато започнах да пускам това парче и да виждам реакциите на публиката, осъзнах, че това наистина ще е нещо силно.

- Какво се промени през последните 20 години?

- Технологията доста се измени – преди 20 години постоянно боравех с винили, а сега просто има флашки. Клубната сцена стана доста по-голяма, започна да се развива във все повече държави, да интригува все повече хора. Но най-голямата промяна идва от социалните медии, защото сега хората могат да достигнат много по-лесно и бързо до това, което даден артист прави. Обожавам това, че мога да поддържам непрекъсната връзка с феновете си, защото мога да получавам обратна връзка за творчеството си веднага.

- Има ли неща, което сте се страхували да направите като артист, но все още искате да опитате?

- Никога не съм се страхувал да направя каквото и да е в творчески план. Мисля, че по-скоро докато кариерата ми се развива, винаги се старая да опитвам нови неща, които да са ми по-интересни. Мисля, че бих се впуснал и в света на киното и театъра с музиката си – това е нещо, което ми се ще да направя скоро.

- Кой е най-лудият експеримент, който сте правили с музиката си?

- Може би това, че в момента ставам част от NFT света не е лудост, но пък със сигурност е своеобразен експеримент. И много ми харесва да съм част от този свят както по отношение на графиките ми, картините ми, така и за музиката ми. Мисля, че NFT е бъдещето на всички артисти. Това е нов начин за феновете да се свързват с артистите – много по-директен, и освен това добавя допълнителна стойност към изкуството му. Без значение дали става дума за фотографии, музика, картини – всичко това може да се превърне в NFT и е много интересно да се проследи как това се развива.

- Как ви повлия пандемията като артист?

- Всички преминахме през трудни времена – нямахме възможност да пътуваме, да сме на турнета и т.н. Но осъзнаването на това, че мога да извлека положителната страна на всичко случващо се, ми помогна да започна да оценявам много повече личното си време и да пренаредя много въпроси в главата си – относно турнетата и относно това как ще прекарвам свободното си, лично мое време и как работното. Защото преди ми беше трудно да намеря баланса между двете.

- Предполагам, че сте имали и доста време да помислите за нови проекти?

- Да и освен това имах доста време да опитам да работя с нови технологии, да опитам стриймийнг на живо, нови начини да се свързвам с публиката – всички тези неща, които пандемията ни принуди да започнем да използваме и които лично при мен ми помогнаха да достигна до нови аспекти на кариерата си.

- С какво друго се занимавате напоследък и какво да очакваме от вас в близките месеци?

- В момента съм на турне из Великобритания и Европа, предстои ремикс на Another Chanse по случай годишнината от издаването му, а в момента работя и по следващия си албум, така че прекарвам много време в студиото. Също предстои и още един ремикс на друг стар трак, който ще излезе през октомври. Така че ще съм доста зает.

- По повод участието ви на Arte Feastival любопитно ми е дали предпочитате да сте на пулта в клуб или на открито?

- Интересно е, защото и двете ми доставят голямо удоволствие по различен начин. Обожавам да пускам музика в клубове, там енергията като че ли е по-наситена – в една стая, но пък да си зад пулта на открито ти дава една друга връзка – тази с природата, а и публиката е много по-голяма. Така че и двете ми харесват.

- И последен въпрос – какво бихте пожелали на българската публика?

- Много се радвам, че отново съм в България, обожавам да пускам музика за вас и се надявам скоро пак да имаме повод да дойда!

Подобни статии

 • Даниел Парушев: Успехът се вдигна с 30% по време на онлайн обучението миналата година и средният стига до 5,70

  Даниел Парушев: Успехът се вдигна с 30% по време на онлайн обучението миналата година и средният стига до 5,70

  "Студентската общност не се подготвя по най-добрия възможен начин. Това, че имаш висок резултат на изпитите и си с високи оценки, не те прави по-добър студент или ти дава гаранция за по-добро професионално развитие. Надявам се скоро студентите да се върнат към присъствено обучение, защото реализацията им на пазара на труда ще бъде по-трудна. Няма да се стигне до момента, в който няма да бъдат назначени, но ще бъде по-трудно да бъдат подготвени. Когато се обучаваш в онлайн среда, цялото ти внимание не отива към предмета", казва Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети с мандат 2020-2022.

  231
 • Проф. Николай Витанов, математик: През март ще има 33 500 загубили битката срещу коронавируса

  Проф. Николай Витанов, математик: През март ще има 33 500 загубили битката срещу коронавируса

  "За съжаление каквото и да се прави, 1/4 от населението няма да си признае, че е болно. Скритата заболеваемост винаги е зависила от тестовете. Сега вече имаме по 40-50 хиляди теста на ден. За да се разбере каква е скритата заболеваемост, трябва да се умножи по 2,5 новорегистрираните. Това означава, че ако за деня има новорегистрирани 6500 случая, се умножават по 2,5, така се получава 15 хиляди новозаболели. Тоест реално толкова са новозаразените и скритата заболеваемост при такава ситуация е около 9000, които не са официално регистрирани в системата като заразени с коронавирус", казва проф.

  72
 • Стоян Янкулов-Стунджи: Пандемията не е назидание за музикантите

  Стоян Янкулов-Стунджи: Пандемията не е назидание за музикантите

  "Не мисля, че пандемията е някакъв урок или назидание за музикантите или за културата. Кризи е имало по една или друга причина и работата е намалявала, а после отново се е възобновявал концертният живот. Концерти и творчески изяви е имало и по време на война. Защото влиянието на изкуството върху чувствата, мислите и духовността на човека винаги е спасявало, винаги е давало кураж и надежда", казва музикантът Стоян Янкулов-Стунджи.

  103