DJ Роджър Санчез: Клубната култура в България все още се развива, но има много добри корени

Почитателите на клубната сцена, доброто настроение и хубавата електронна музика пазят не един или два хита на легендарния диджей Роджър Санчез в плейлистите си, а тази година той отбеляза и 20 години от един от най-обичаните от феновете си тракове – Another Chance.

- Г-н Санчез, разговаряме с вас в празничния трети ден на Arte Feastival, който вие ще закриете с финалното си парти. Вълнувате ли се, че отново сте в България?

- Изключително много се вълнувам. Особено след като от толкова години не съм идвал тук, да бъда отново в България е прекрасно.

- Липсваше ли ви срещата с българската публика?

- Да. Българската публика винаги е било много възприемчива, отзивчива, отдадена на музиката и най-важното – оценяваща това изкуство. И точно това обожавам у българите.

- Любопитно ми е имате ли любим клуб в България?

- Най-любимият ми клуб тук винаги е бил „Ялта“. Но и фестивалите, на които съм пускал музика на българското крайбрежие, също винаги са били страхотни. 

- Какви са най-топлите спомени, които пазите от партитата си тук?

- Мисля, че беше при последния път, когато бях в „Ялта“ – тогава цялата тълпа пееше песните, които пуснах, и по някакъв начин се усетих изключително свързан с всички тези хора, така че това са едни от най-красивите спомени, които пазя за България.

- Смятате ли, че клубната култура у нас е достатъчно развита?

- Мисля, че клубната култура в България все още се развива, но има много добри корени. Хората тук много обичат сцената и музиката, има добри артисти, така че е много важно това да продължава да се надгражда.

- Наскоро отпразнувахте 20 години от пускането на големия си хит Another Chance. Помните ли как се роди тази песен?

- Наистина не мога да повярвам, че мина толкова много време оттогава. Бях в студиото и тъкмо привършвах работа по албума си и попаднах на един вокален семпъл, който беше изключително емоционален и силно се свързах с него. И тогава веднага си казах, че трябва да сътворя запис от тези вокали. Така се роди Another Chance – емоционално и случайно. И после, когато започнах да пускам това парче и да виждам реакциите на публиката, осъзнах, че това наистина ще е нещо силно.

- Какво се промени през последните 20 години?

- Технологията доста се измени – преди 20 години постоянно боравех с винили, а сега просто има флашки. Клубната сцена стана доста по-голяма, започна да се развива във все повече държави, да интригува все повече хора. Но най-голямата промяна идва от социалните медии, защото сега хората могат да достигнат много по-лесно и бързо до това, което даден артист прави. Обожавам това, че мога да поддържам непрекъсната връзка с феновете си, защото мога да получавам обратна връзка за творчеството си веднага.

- Има ли неща, което сте се страхували да направите като артист, но все още искате да опитате?

- Никога не съм се страхувал да направя каквото и да е в творчески план. Мисля, че по-скоро докато кариерата ми се развива, винаги се старая да опитвам нови неща, които да са ми по-интересни. Мисля, че бих се впуснал и в света на киното и театъра с музиката си – това е нещо, което ми се ще да направя скоро.

- Кой е най-лудият експеримент, който сте правили с музиката си?

- Може би това, че в момента ставам част от NFT света не е лудост, но пък със сигурност е своеобразен експеримент. И много ми харесва да съм част от този свят както по отношение на графиките ми, картините ми, така и за музиката ми. Мисля, че NFT е бъдещето на всички артисти. Това е нов начин за феновете да се свързват с артистите – много по-директен, и освен това добавя допълнителна стойност към изкуството му. Без значение дали става дума за фотографии, музика, картини – всичко това може да се превърне в NFT и е много интересно да се проследи как това се развива.

- Как ви повлия пандемията като артист?

- Всички преминахме през трудни времена – нямахме възможност да пътуваме, да сме на турнета и т.н. Но осъзнаването на това, че мога да извлека положителната страна на всичко случващо се, ми помогна да започна да оценявам много повече личното си време и да пренаредя много въпроси в главата си – относно турнетата и относно това как ще прекарвам свободното си, лично мое време и как работното. Защото преди ми беше трудно да намеря баланса между двете.

- Предполагам, че сте имали и доста време да помислите за нови проекти?

- Да и освен това имах доста време да опитам да работя с нови технологии, да опитам стриймийнг на живо, нови начини да се свързвам с публиката – всички тези неща, които пандемията ни принуди да започнем да използваме и които лично при мен ми помогнаха да достигна до нови аспекти на кариерата си.

- С какво друго се занимавате напоследък и какво да очакваме от вас в близките месеци?

- В момента съм на турне из Великобритания и Европа, предстои ремикс на Another Chanse по случай годишнината от издаването му, а в момента работя и по следващия си албум, така че прекарвам много време в студиото. Също предстои и още един ремикс на друг стар трак, който ще излезе през октомври. Така че ще съм доста зает.

- По повод участието ви на Arte Feastival любопитно ми е дали предпочитате да сте на пулта в клуб или на открито?

- Интересно е, защото и двете ми доставят голямо удоволствие по различен начин. Обожавам да пускам музика в клубове, там енергията като че ли е по-наситена – в една стая, но пък да си зад пулта на открито ти дава една друга връзка – тази с природата, а и публиката е много по-голяма. Така че и двете ми харесват.

- И последен въпрос – какво бихте пожелали на българската публика?

- Много се радвам, че отново съм в България, обожавам да пускам музика за вас и се надявам скоро пак да имаме повод да дойда!

Подобни статии