Дядо Коледа и Дядо Мраз раздавали заедно подаръците у нас

Елин Пелин за пръв път споменава Добрия старец през 1910 г.

Дядо Коледа е задължително позакръглен, с червено, късо кожухче и с черни ботуши.

Добрите старци, символи на Рождество, източният Дядо Мраз и западният Дядо Коледа, се появяват у нас успоредно в началото на 20 век.

Тогава конкуренция между тях нямало, а различните семейства според произхода, образованието си и възгледите си предпочитало православната легенда или западния прочит. Но преди да видим как двамата старци се развиват на родна почва, нека проследим появата им въобще на световната коледна сцена.

Св. Николай

За прототип на Дядо Коледа се счита християнският светец Николай, роден и живял около трети - четвърти век след Христа във византийската провинция Кападокия, дн. Турция. Станал епископ още като млад, останал е в историята като благороден, щедър, дълбоко религиозен и посветен на църквата човек. Светецът раздал цялото си богатство на бедните и онеправданите. От там тръгва и традицията с разменянето на подаръци. В една легенда пък св. Николай влязъл през комина в дома на бедно семейство и напълнил висналото над камината за сушене пране със злато. Така се ражда традицията на Бъдни вечер децата да оставят чорапи на камината с надеждата на сутринта да са пълни с подаръци.

Трансформация

Трансформацията на св. Николай в Дядо Коледа се случва в началото на 19 век в САЩ. За това помага американският професор по ориенталска и гръцка литература в Колумбийския колеж и преподавател в Нюйоркската семинария Клемънт Кларк Мур. Той посветил на близките си стихотворението "В навечерието на Рождество или визитата на Дядо Коледа". Мур изобразява Дядо Коледа като добър елф, който пристига с шейна, теглена от осем елена, и прониква в домовете на хората през комина. Стига се и до 1930 г., когато за пръв път компанията „Кока-Кола“ измисля рекламен трик, за да пласира продукцията си и през зимата. Художникът Хадън Сандблъм изобразява Дядо Коледа в червено-белите цветове на Добрия старец. И до днес се счита, че тази реклама е основната причина за резкия пик на популярността на Добрия старец от този момент нататък.

Дядо Мраз

Първообразът на Дядо Мраз е от славянската митология - той е почитан като дух, владеещ студа или дори бог на зимата. Той е представян като старец с бели коси и дълга побеляла брада с непокрита глава и облечен в топли бели дрехи. Там, откъдето той минавал, настъпвал жесток и смразяващ студ. Счита се, че червеният костюм на Дядо Мраз постепенно се е наложил по заимстване от „Кока-Кола“ кампанията на Дядо Коледа. До тогава обаче Дядо Мраз по-често бил със син костюм. Образът на Дядо Мраз такъв, какъвто е днес, е завършен през 30-те години на ХХ век в СССР. След Октомврийската революция рождественските елхи и традиции са забранени няколко години, но в началото на 30-те години има разхлабване. Рождество продължава да е забранено, но елхата и Дядо Мраз започват да се свързват с Нова година, който внезапно се издига като значим празник. От 1 януари 1937 г. Дядо Мраз и Снежанка вече официално започват да се появяват в новогодишния период в СССР. Обикновено Дядо Мраз е облечен в червена (нерядко синя или бяла) шуба, има дълга бяла брада и държи вълшебна тояга в ръката. Вози се в шейна, теглена от три коня. Неразделен негов спътник е внучката му Снежанка, която обикновено е изобразена с бяло или сребристо кожухче. В миналото Дядо Мраз бил много суров и жесток. Той не само дарявал тези, които заслужавали, но и наказвал провинилите се – можел с един удар на тоягата да замрази някого до смърт. Днес той живее в град Велики Устюг, Вологодска област.

Разлика

Двамата добри старци имат и съществени разлики във външния си вид. Дядо Мраз е по-стар, а Дядо Коледа е по-скоро на средна възраст. Шапката на Дядо Мраз е поръбена с кожа по подобие на Мономаховата шапка - короната на руските царе до Петър Велики, докато шапката на Дядо Коледа е увенчана с обикновен помпон. Брадата на Дядо Мраз е дълга до пояса, шубата му също е дълга. Той държи в ръцете си тояга или жезъл. Дядо Коледа няма тояга, а шубата му е до под кръста. Ботушите на Дядо Мраз са бели или червени, а на Дядо Коледа – черни. Дядо Мраз е с нормално телосложение, докато западният му колега - закръглен - с бузки и коремче. Снежанка (славянска героиня, различна от героинята на Братя Грим) е внучка и помощница на Дядо Мраз, а помощниците на Дядо Коледа са елфите. Дядо Коледа идва от далечна Лапландия, а Дядо Мраз от Сибир. Дядо Коледа раздава подаръците с шейна, теглена от осем елена. Имената им - Дашър, Денсър, Пренсър, Виксен, Комета, Купидон, Донър, Блитцен и Рудолф – са измислени от Клемънт Кларк Мур. Дядо Мраз пък идва с шейна, теглена от три коня.

Родна почва

Добрия старец у нас е изцяло вносен. От Изток и от Запад двете му вариации пристигат по едно и също време – в началото на 20 век. У нас първото писмено споменаване на Дядо Мраз прави Елин Пелин през 1910 г. с  разказа си "Дядо Мраз и внуците му". По същото време обаче в картички и стихчета започва да се появява и Дядо Коледа. Години наред, подобно на цялостната източно-западна дихотомия на българския народ, двамата старци споделят популярността си сред широките маси. Особено след Октомврийската революция Дядо Мраз започва все повече да се почита сред по-бедните работнически семейства. Дядо Коледа пък остава популярен сред по-заможното селячество и буржоазията. От началото на 20 век датира и традицията у нас да се пишат писма с поръчки до Дядо Коледа или Дядо Мраз. След 9 септември 1944 г. и рязко развихрилият се държавен атеизъм за един дълъг период и двамата старци изчезват от празничния сценарий у нас. В края на 50-те години обаче Дядо Мраз постепенно започва да се появява и с годините става задължителна част от програмата и радост за всички соцдеца. Празникът Коледа не се почита, но Нова година го замества в зимния сезон, а подаръците се раздават на 1 януари. Това продължава до началото на 90-те години, когато за един кратък период Дядо Коледа се върна да носи подаръци на Коледа, а Дядо Мраз продължи да ги раздава на Нова година. Това съжителство обаче продължи кратко и с геополитическия завой на Запад на България Дядо Мраз постепенно бе е определен за соцсимвол и заменен от Дядо Коледа.

Подобни статии