Джанет Йелън: Не бих казала, че икономиката на САЩ в момента прегрява

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че икономиката на САЩ не прегрява и че все още има около пет милиона работни места по-малко, отколкото преди коронавирусната пандемия.

Тя отдаде ситуацията в трудовия пазар на Covid-19 и липсата на грижи за децата, като смята, че повече работещи ще се присъединят отново към пазара, ако пандемията избледнее.

 Джанет Йелън изрази увереност, че инфлационният натиск ще отслабне. Тя отбеляза, че инфлацията е по-висока спрямо последните години, но това се дължи на нарушените доставки и предлагане заради коронавирусната пандемия.

"Не бих казала, че икономиката на САЩ в момента прегрява, ние все още сме с 5 милиона работни места под нивата, които бях преди пандемията, а работната сила е намаляла и причините са свързани с пандемията“, каза Йелън на пресконференция в Дъблин, съобщават Ройтерс и CNBC.

Йелън прогнозира, че ограниченията в предлагането на работна ръка и проблемите с предлагането ще се облекчат, когато пандемията бъде поставена под контрол, като отбеляза, че нарастването на търсенето на дълготрайни стоки в САЩ е настъпило в момент, когато е било трудно да се получат някои от тези стоки.

"Вярвам, че когато преодолеем пандемията, този ценови натиск ще се освободи и в този смисъл вярвам, че инфлацията е преходна и ние нямаме икономика, която прегрява в дългосрочен план".

Йелън също така заяви, че ще говори с американските законодатели за повишаване на тавана на дълга, както и за глобалния корпоративен данък, който е включен в плана на президента Джо Байдън за държавните разходи.Относно глобалния минимален корпоративен данък, тя каза пред CNBC:
"Мисля, че това е ребалансиране, за да сме сигурни, че можем да подкрепим инвестициите в нашите икономики и че корпорациите плащат справедливия си дял. Минималната данъчна ставка от 15% със сигурност не е толкова висока, че това да засегне способността им да бъдат конкурентоспособни в световен мащаб. Равните условия са начина, при който конкуренцията между страните и техните фирми може да се осъществи въз основа на икономическите фундаменти".

Подобни статии