Джо Байдън увеличава кредитирането за малкия бизнес

Президентът на САЩ Джо Байдън цели федерална помощ да получат най-малките компании в условията на пандемия и действа за постигането на по-голяма справедливост в така наречената програма за защита на заплатите (PPP - латински букви), предаде Асошиейтед прес.

Президентската администрация определи двуседмичен прозорец, действащ от сряда, 24 февруари, през който само компании с персонал под 20 души, какъвто е случаят с повечето малки фирми, могат да кандидатстват за безвъзмездни кредити.
Екипът на Джо Байдън ще отдели и 1 милиард долара за индивидуални предприемачи като строители и и собственици на козметични салони.
Други мерки ще позволят да се премахне забраната за кредитиране на компаниите, в които поне 20 процента от капитала се държи от арестуван или осъден за углавно престъпление, което не е злоупотреба. Програмата ще позволи и на тези, които нямат федерални студентски заеми, да кандидатстват по нея.
Байдън се стреми да коригира несъответствията в начина на управление на програмата от администрацията на предшественика му Доналд Тръмп.
По последната програма за защита на заплатите, която започна на 11 януари и ще продължи до края на март, вече са изплатени 133,5 милиарда долара под формата на кредити, което е около половината от отпуснатите от Конгреса 284 милиарда долара. Средният размер на заем е 74 000 долара.
Последващо подновяване на програмата не е включено в спасителния план на Байдън за 1,9 трилиона долара, който той се надява да бъде приет от Конгреса през идните седмици.

Подобни статии

 • По мярката

  По мярката "60/40" са платени 884 млн. лв., запазени са 300 000 работни места

  Общо 884 млн. лв. са изплатени по мярката 60/40, като средствата са помогнали за запазването на 300 000 работни места. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, която посети предприятия в Добрич и региона, подпомагани чрез мерките за запазване на заетостта, съобщиха от социалното министерство.

  70
 • Близо 15 000 безработни ще работят на субсидирани работни места със средства от Националния план за действие по заетостта

  Близо 15 000 безработни ще работят на субсидирани работни места със средства от Националния план за действие по заетостта

  Тази година близо 15 000 безработни ще работят на субсидирани работни места със средства от Националния план за действие по заетостта през 2021 г. Част от тях ще продължат работата си от миналата година, тъй като имаме програми, които осигуряват заетост по две години, но около 10 000 нови безработни ще могат да бъдат включени в тази субсидирана заетост. Това казва в интервю за БГНЕС Елка Димитрова, директор на дирекция „Политика на пазара на труда и трудова мобилност” в МТСП.

  55
 • Над 200 компании са заявили желание да сключат договори със студенти

  Над 200 компании са заявили желание да сключат договори със студенти

  Над 200 компании от страната са заявили желание да сключат договори със студенти. Това е станало известно на среща на Националния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България /АИКБ/ с представители на Министерство на образованието и науката, на която са били обсъдени възможностите, които предоставя Наредбата за условията и реда за осигуряване на заплащането на разходите за обучение на студенти със сключени договори с работодател, съобщиха от АИКБ.

  119