Джон Лоутън отлетя при юлското слънце

Сбогуваме се с вокала на Uriah Heep

Джон Лоутън, рок легенда и вокалист на Uriah Heep (Юрая Хийп), издъхна на 29 юни. Това съобщи пръв бившият кмет на Каварна Цонко Цонев, който пък бе причината Джон Лоутън да се докосне до България и после да казва, че: „Има нещо много магическо в България, вълшебно, известна наивност. Хората са много земни, ако нещо не им харесва, те го казват веднага, но когато нещо им харесва, отново веднага си казват."

Безспорно най-известната песен, изпълнявана у нас от Джон Лоутън, е July Morning („Юлска сутрин“). От 2006 до 2015 година тя е звучала неизменно в нощта срещу 1 юли на сцената край село Камен бряг. За пръв път обаче Лоутън стъпва в България, по-точно в Каварна, през 2004 г.

„Бях кмет от 8 месеца. Чрез приятел от Лондон и с помощта на Б.Т.Р. осъществихме гостуване на Джон Лоутън в Каварна. Той дойде и заедно с Б.Т.Р. изнесоха няколко концерта на морския площад в продължение на една седмица. Беше август 2004 година. Имаше над 3000 души. Всъщност с Джон Лоутън започна рок периодът в историята на Каварна“, разказва Цонко Цонев–Кметъла. Бившият градоначалник, превърнал малкото градче Каварна в столица на рока в продължение на 12 години, усетил у зрителите глад за рок музика. През 2005 година Лоутън отново е в България и отново свири и пее с Б.Т.Р. Тогава Цонко Цонев кани Джон Лоутън за Джулай Морнинг през 2006 г. „От 2006 до 2019 година няма прекъсване и всяка година Джон пееше на Джулая – до 2015-а в Камен бряг, от 2016-а до 2019-а – в Тутракан“, казва Кметъла. За него Джон Лоутън остава велик приятел и изключителен човек. „Много земен, голям талант. Феновете се трупаха около него, обичаха го, искаха да се снимат заедно, искаха автограф. Той общуваше с хората, винаги беше усмихнат. Няма да забравя през 2016 г. на площад „Демокрация“ в Добрич какъв фурор беше. Хиляди се тълпяха около него, той с часове раздаваше автографи. За мен от големите звезди той е най-големият“, казва още Цонко. Кметъла разказва още една случка с Джон Лоутън. Годината е 2008-а. Лоутън е поканил на Джулай Морнинг в Камен бряг не кого да е, а самия Кен Хенсли – авторът на песента July Morning. „Кен Хесли прие, но постави условие – ще свири само на пиано „Хамънд“. Намерихме ние такова, докарахме го от София и само си представете следната гледка на Камен бряг: на пианото свири Кен Хенсли, а Джон Лоутън пее. По едно време запяха и двамата, а публиката полудя. Беше невероятно. За мен 2008-а беше култов Джулай. Още повече, оказа се, че Хенсли изобщо не знаеше за българската традиция на Джулая“, спомня си Кметъла.

Джон Лоутън няма да остане запомнен само с изпълнението на песента July Morning. В края на 2008 година става водещ в съвместния филм на телевизия СКАТ и Община Бургас - "Джон Лоутън представя...", в който разказва за миналото на Бургас и други градове - околности, традиции и обичаи. През 2011 взема участие в популярния български филм, продукция на Нова телевизия, Love.net, като освен участието си допринася и с песента Tonight, която е включена в саундтрака към филма. Това е и неговият дебют в киното. През януари 2012 година записва албум с "Диана Експрес". Направи много филми и клипове за страната ни, които публикуваше на своя сайт. Почетен гражданин е на Каварна и Бургас. За последно Джон Лоутън идва в България през 2019 година – за Джулая в Тутракан. Тогава се виждат с Цонко за последен път. „Не изглеждаше добре. Личеше си, че е болен. Каза, че му предстои операция“, казва Цонко.

Джон Лоутън си отиде от този свят малко преди да навърши 75 години на 11 юли. Роден е в град Халифакс, Англия. Започва музикалната си кариера в Норд Шийлдс в началото на 60-те години с групата The Deans, които решават, че Джон трябва да е певецът. След това отива в групата West One, а по-късно в Stonewall. През 1969 година се премества в Западна Германия, където му предлагат работа като певец в култовата германска рок група „Луцифер френд“, с които записва 9 албума. През 1976 година се присъединява към групата „Юрая Хийп“, с която записва албумите Innocent Victim, Firefly, Fallen Angel и Live ’79 и в продължение на 4 години изнасят концерти в Европа и САЩ. През дългата си кариера Джон работи с някои от най-големите имена на рока, включително с Роджър Гловър - Butterfly Ball на живо в Роял Албърт Хол през 1975 година с Дейвид Ковърдейл, Глен Хюз, Иън Гилън и Туиги.

 

През 2007 си купи апартамент в Каварна

Джон Лоутън и съпругата му Айрис приемат Каварна като свой втори дом. През 2007 година те си купуват апартамент от около 80 кв.м в баровския комплекс Royal Cov, разположен в крайбрежната зона на Каварна, на стотина метра от залива срещу нос Чиракман. Всяка година легендарният вокалист и съпругата му отсядаха в жилището си за по няколко седмици. Обикаляха района и се срещаха с местните. Благодаря, много благодаря, ракия, шопска салата – това са най-често употребяваните думи на български език от Джон. Признаваше винаги, че много харесва българска ракия и шопска салата. Когато беше в Каварна, Айрис идваше на платото на Камен бряг със съпруга си около 4 часа сутринта на 1 юли и кротко изчакваше зад сцената да свърши концертът на Джон. А той продължаваше поне час. През 2017 година семейство Лоутън продадоха собствения си апартамент в Каварна и обявиха, че напускат бившата столица на рока. „Тогава, през 2017 г., Джон ми съобщи, че иска да продаде жилището си, защото е потресен от това, което се случва в Каварна. Според него Каварна е останала без душа. Рокът е умрял и е отстъпил място на казачока, което той не може да приеме, при условие че той притежава жилището от 2007 година и винаги е идвал с удоволствие тук не само да пее, но и да почива”, спомня си Кметъла.

 

Подобни статии

 • Спомен за брат ми!

  Спомен за брат ми!

  Когато сърцето кърви... и оставя следи

  Пиша този текст за тези, които го познаваха и обичаха. За тези, които не го познаваха, но ще го заобичат. И за онези, които си мислеха, че го познават, но не обичат никой друг освен себе си. Най-вече заради тях. Защото имаха възможност да опознаят и обикнат един разкошен човек. А вместо това забиха зъби в сърцето му и ръфаха парчета от него. Злобно, безмилостно, гадно. Сега, когато той е в небитието, душата му най-после ще срещне мира, който заслужава. А душичките на използвачите ще се ронят. Защото в живота има само един такъв шанс, който никога повече не се повтаря.

  945
 • Почина ставрофорен иконом Ангел Ангелов

  Почина ставрофорен иконом Ангел Ангелов

  Софийска света митрополия с прискърбие съобщава, че на 24 ноември вечерта се престави пред Бога Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия. Това се казва в съобщение на Митрополията, изпратено до БТА.

  128
 • На 92 години в Шотландия почина бившият външен министър Иван Станчов

  На 92 години в Шотландия почина бившият външен министър Иван Станчов

  На 92 години в Шотландия рано тази сутрин e починал големият български дипломат и бивш външен министър Иван Станчов, съобщи БГНЕС. Информацията е на българския посланик в Лондон Марин Райков.

  167