"Джонсън и Джонсън" е поканила производителите на ваксини срещу Ковид-19 да изследват рисковете от тромби

Компанията "Джонсън и Джонсън" е поканила производителите на ваксини срещу Ковид-19 да изследват съвместно рисковете от тромби, но "Пфайзер" и "Модерна" са отказали, съобщи Ройтерс.

Само британската компания "АстраЗенека", която е изправена пред сходен проблем от седмици, се е съгласила, пише в. "Уолстрийт джърнъл", цитирайки запознати с въпроса хора.

Американските здравни власти във вторник препоръчаха ваксината на "Джонсън и Джонсън" временно да не бъде използвана, поне за няколко дена, защото шест жени на възраст под 50 години са развили рядък вид тромби, след като тя им е била поставена.

Миналата седмица европейският регулационен орган каза, че разглеждат случаи на редки тромби у четирима души, инжектирани с ваксината на "Джонсън и Джонсън" в САЩ. След това компанията е започнала да търси съдействието на други производители на ваксини срещу Ковид-19.

"Пфайзер" и "Модерна" не са се съгласили, защото не виждат смисъл да се дублира работата на агенциите и компаниите, които вече търсят случаи с тромби и изследват причините, твърди "Уолстрийт джърнъл".

Четирите компании не са коментирали публикацията пред Ройтерс.

Още по темата: COVID-19

Подобни статии