"Джонсън и Джонсън" е поканила производителите на ваксини срещу Ковид-19 да изследват рисковете от тромби

Компанията "Джонсън и Джонсън" е поканила производителите на ваксини срещу Ковид-19 да изследват съвместно рисковете от тромби, но "Пфайзер" и "Модерна" са отказали, съобщи Ройтерс.

Само британската компания "АстраЗенека", която е изправена пред сходен проблем от седмици, се е съгласила, пише в. "Уолстрийт джърнъл", цитирайки запознати с въпроса хора.

Американските здравни власти във вторник препоръчаха ваксината на "Джонсън и Джонсън" временно да не бъде използвана, поне за няколко дена, защото шест жени на възраст под 50 години са развили рядък вид тромби, след като тя им е била поставена.

Миналата седмица европейският регулационен орган каза, че разглеждат случаи на редки тромби у четирима души, инжектирани с ваксината на "Джонсън и Джонсън" в САЩ. След това компанията е започнала да търси съдействието на други производители на ваксини срещу Ковид-19.

"Пфайзер" и "Модерна" не са се съгласили, защото не виждат смисъл да се дублира работата на агенциите и компаниите, които вече търсят случаи с тромби и изследват причините, твърди "Уолстрийт джърнъл".

Четирите компании не са коментирали публикацията пред Ройтерс.

Още по темата: COVID-19

Подобни статии

 • 123 нови случаи на КОВИД за денонощието

  123 нови случаи на КОВИД за денонощието

  123 са новодиагностицираните с COVID-19 лица в България за последните 24 часа. 50 от тях са установени с PCR, а 73 - с бързи антигенни тестове. 13 361 са общо тестовете, направени през изминалото денонощие. От тях 5 147 са PCR, а 8 214 - антигенни. Това показва Националната информационна система.

  32
 • Математикът проф. Николай Витанов

  Математикът проф. Николай Витанов "пусна" хората на море

  Днес ще започна с една много добра новина. Обикновено не показвам картите на риска, защото хората в областите с висок риск могат да се притеснят. Но днес картата е такава, че може да се покаже без притеснения. Ето я. Такава карта не се беше появявала от около година.Това пише във фейсбук математикът проф. Николай Витанов в поредния пост за ситуацията с коронавируса у нас.

  126
 • 14 266 направени теста, 100 новодиагностицирани с COVID-19

  14 266 направени теста, 100 новодиагностицирани с COVID-19

  100 са новите диагностицирани с коронавирус лица у нас през изминалото денонощие. От тях 44 са установени с PCR, а 59 - с бързи антигенни тестове. Направените за последните 24 часа тестове са общо 14 266, от които 5039 са PCR, а 9227 - антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.

  126