Джонсън с първи успех срещу сделката за Брекзит

Photo: АП/БТА

Британският премиер Борис Джонсън спечели първия от няколко вота в парламента по предложения от него проектозакон за вътрешния пазар, който обаче нарушава сделката за Брекзит с ЕС, предаде Ройтерс.

Макар на първото четене в полза на законопроекта да гласуваха 340 депутати срещу 263 “против”, в парламента се чуват все повече гласове, че нарушаването на международното право с погазването на вече сключено споразумение ще нанеса сериозна вреда на Великобритания.

Брюксел вече предупреди, че проектозаконът на практика ще сложи край на търговските преговори между двете страни и ще даде ход на окончателен Брекзит без сделка. Според Джонсън обаче от съществено значение е да бъдат контрирани „абсурдните“ заплахи от страна на Брюксел. Той настоя, че законопроектът е необходимата правна защита на отношенията между Великобритания и Северна Ирландия.

Експремиерът Тереза Мей и бившият министър на финансите Саджид Джавид обаче поведоха 30 депутати консерватори на бунт срещу законопроекта на Борис, като се въздържаха при гласуването, изтъкна в. „Сън“.

Подобни статии