Днес почитаме Сава Освещени и Нектарий Битолски

Българската православна църква отбелязва 10 неделя след неделя подир Въздвижение. Преп. Сава Освещени. Преп. Нектарий Битолски. Църковен празник.

Сава е роден в Кападокия през 439 г. Още на 8 години той отишъл във Флавиановия манастир, където получил образование и бил подстриган за монах. Желаейки да служи на Бога, 18-годишен се отправил за Ерусалим да се поклони на светите места и да посети отците, които живеели в пустинята около града. Там постъпил в манастир, където прекарал около 12 години. След това започнал отшелнически живот в една малка църква върху развалините на Гиркановата крепост Марда, устроена от св. Евтимий Велики (377-473). Св. Сава бил любим ученик на св. Евтимий Велики и около 492 г. Сава Освещени преустроил малката църква в крепостен манастир. На това място сега се намира манастирът "Св. Сава Освещени", който е един от най-старите манастири в света и най-старото монашеско средище, което е обитавано и до днес. След много години живот в палестинската пустиня Сава получил голямо наследство след смъртта на майка си и построил няколко болници и манастири. Той умира през 532 г. на 94-годишна възраст.

Името Сава означава "предвиждащ". Българската православна църква почита Сава като светец. Според народните вярвания това е светица, сестра на св. Варвара, която се чества на 4 декември, и на св. Никола, който се чества на 6 декември. Тя се приема и като покровителка на бездетните жени, на които помага да заченат. На Савинден обичаят е да се пържат мекици, които се раздават за здраве и благополучие. От двете сестри Сава е по-добрата, винаги върви след Варвара и я моли да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Двете сестри подготвят празника на Св. Никола, затова се казва: "Варвара вари, Сава пече (меси), Никола гости гощава".

Нектарий е роден през 1420 г. в Битоля, Македония, от благочестиви родители българи и е наречен Никола. След смъртта на баща си заминал за Света гора Атонска, където приел монашеството и името Нектарий. Умрял на 5 декември 1500 г. След като минали четири години, учениците му открили гроба със светите му мощи нетленни, от който се разнесло райско благоухание. Тогава направили ковчег (с изображение на лика му на лицевата дъска) и положили в него мощите му.

На този ден празнуват Елисавета, Савина, Съби, Събина, Слав, Слави, Славка, Владислав, Владислава, Венцислав, Венцислава, Десислав, Десислава, Светослав, Славей, Станислав и др.

Подобни статии