До 15 бона глоба за шефа, ако ни мори в жегата

Осем сигнала до Инспекцията по труда за работа при екстремно горещо време

Глоба от 1500 до 15 000 лева заплашва всеки работодател, който не осигури прохладна среда, подходяща за работа в жегите. Освен това е задължен да предостави и питейна вода на служителите си.

Сигналите за работа при високи температури, постъпили в Инспекцията по труда през тази година, до момента са само осем, като седем от тях са за работа в помещения на закрито. В сравнение с миналата година за същия период са постъпили само шест сигнала. Най-често те са свързани с това, че не се осигурява охлаждане на помещенията и че не е предоставена питейна вода, съобщават от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“. Според наредбата за минималните изисквания за микроклимата на работното място, независимо какви са кодовете за опасни жеги, при работа на закрито са определени оптимални температури на работните помещения. Тези градуси могат да варират между 18 и 25 в офиса, като зависи от типа на работа. При определени условия са допустими температури, които могат да достигнат и до 33 градуса. Поради тази причина при някои от проведените проверки често се установява несъответствие, защото температурата е в допустимата граница, казват от ГИТ. Според същата наредба мерките следва да бъдат предприемани при всички климатични условия, за които е обявен оранжев или червен код - силен вятър, дъжд и т.н.

През летния сезон подобни жеги - от оранжев и червен код, са сравнително малък брой. Въпреки зададените правила от Инспекцията по труда практиката показва, че повечето работодатели при работа на открито предприемат мерки, за да осигурят подходящи условия на труд на служителите си, без да са задължени. Основните мерки, които прилагат, с промяна на работното време с цел да се избегнат горещините, въвеждане на режим на работа с по-чести почивки, осигуряват климатизирани помещения, в които да се ползват почивките, както и предоставят на служителите си разхладителни напитки. В горещините контролните органи от Инспекцията по труда при всяка проверка проследяват дали са оценени рисковете в жегите и дали са предприети мерки за защита на здравето на работниците.

Подобни статии