До 2024 г.: А1 инвестира близо 800 млн. лева в мрежата, включително 5G

Инвестираните средства от А1 България за изграждането на 5G мрежата са в размер на 46,5 млн. лв. До 2024 г. пък сумата за инвестиция в цялата мрежа ще нарастне до 780 млн. лв., като 4,7 млн. лв. допълнително ще са само за честотите на 5G. Това каза директорът „Конвергентна мрежа и услуги“ в А1 Красимир Петров по време на семинар на компанията.

„Изграждането не е лек процес – отнема време и инвестиции, допълнително време за настройка, така че клиентите да ползват максимално ресурсите на мрежата“, коментира Петров. Той обясни, че се очаква до края на 2022 г. 67,2 на сто от населението да има покритие с 5G. Към момента 5G Мрежата покрива 75 града и курорта у нас, а до края на тази година покритието ще се равнява на 50,3%.

Всъщност първата демо версия на 5G компанията пуска през 2018 г., а през 2019 г. тя вече се използва за финалите на игрите CS:GO на Comic Con 2019 г., който се проведе в столицата. Същата година мрежата се използва и за работата на робот, както и в индустриалното производство и автоматизацията.

През миналата пандемична година пък у нас се появяват първите градове с покритие на тази мрежа – София и Бургас, а 2021 г. мрежата придобива ново име 5G UlLTRA, като се предлага и за домашен интернет. През 2021 г. А1 печели сертификат на Ookla, световен лидер при приложенията за тестване, събиране на данни и анализ на фиксираните и мобилните мрежи, за най-бърза 5G мрежа. 5G ULTRA е регистрирала медианна скорост на сваляне на информацията от 402,89 Mbps или над 250 Mbps по-бърза медианна скорост от останалите 5G мрежи в анализа на Ookla.

„Нашата цел е клиентите да имат максимално добро изживяване и услуга чрез мрежата“, заяви Петров. По думите му приложенията на мрежата са „безкрайни“, сред които стрийминг на 4,8k, транспорт, телемедицина, образование, гейминг, възможна е и употреба в автомобилната индустрия (в свързани и автономни автомобили), в индустриалното произовдсвто и при доставките (при дронове).

Освен това, заедно с БАН, компанията е разработила прототип на дрон, който пренася пратка от точка А до точка Б, като през цялото време той се управлява единствено през 5G. „Надяваме се в най-скоро време това да има практическо приложение за клиентите – знаете колко би било полезно в медицината, за малки пратки“, каза Петров. Дронът бе представен в рамките на събитието, като той успешно достави малка пратка, използвайки 5G мрежата.

Проф. Димо Зафиров от Института за космически технологии и изследвания към БАН обясни, че 5G комуникацията за дроновете има редица предимства като висока надеждност, ниска латентност, неограничена дистанция за управление и видеонаблюдение и др.

От днес започват продажбите във всички търговски канали на най-новите модели Iphone 13, каза и мениджърът "Управление на продуктово портфолио и аксесоари" в А1 Александър Колев. А1 ще предлага цялата гама от новите смартфони – цветове и модели, като в кутията ще има и бързо зарядно. Данните показват, че от последния модел 12, най-търсен е „чистият“ Iphone 12 (с дял 33% от продажбите), а на второ място е Iphone 12 Pro Max (23%), следван от Iphone 12 Pro (22%). Последен, с една пета от продажбите, е Iphone 12 mini.

Подобни статии