До 40 часа допълнително обучение може да има за децата в предучилищна възраст

До 40 астрономически часа ще може да трае допълнителното обучение в неучебно време за децата в предучилищна възраст. Конкретната продължителност ще се съобразява с потребностите на отделното дете по преценка на учителите в детската градина. Това регламентира промяна на Наредбата за приобщаващото образование, публикувана за обществено обсъждане днес, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

В момента предвидените допълнителни часове са двойно по-малко. Увеличението се налага основно заради пропуски по време на обучението в електронна среда.
Допълнителното обучение трябва да се провежда индивидуално или в групи от максимум десет деца и да бъде доколкото е възможно присъствено при спазването на предписаните противоепидемични мерки, без да се допуска струпването на деца и учители.
Целта е да се осигури възможност на децата да усвоят и да усъвършенстват уменията си за общуване на български език. По този начин ще се предотврати възникването на затруднения, които често са причина за отпадане от образователната система на децата, за които българският език не е майчин. Промяната ще даде възможност на учителите да планират продължителността на тази дейност в съответствие с потребностите на отделното дете от допълнително обучение по български език през неучебното време, информират от МОН.

Подобни статии

 • Големите ученици ще са без маски само след препоръка от лекар

  Големите ученици ще са без маски само след препоръка от лекар

  Учениците от 5-и до 12-и клас могат да бъдат без маски могат да не носят маски в училищата само след становище от лекар, че носенето ѝ би попречило на заболяването му. Детето трябва да бъде в клас щом то и родителите му искат това, обясни образователният министър акад. Николай Денков по време на парламентарен контрол в отговор на въпрос на Цончо Ганев от ПП "Възраждане".

  103
 • Кадри от социалните услуги масово напускат системата и отиват в образованието, предупреди експерт

  Кадри от социалните услуги масово напускат системата и отиват в образованието, предупреди експерт

  Основните проблеми пред социалните услуги в България са свързани с недостатъчно добрия финансов стандарт за издръжка, поскъпването на цените и изтичането на човешки ресурс от системата. Това заяви Мария Недялкова, директор на център в Ловеч за младежи с различни затруднения на конференцията "Български гласове за Европа: социални проблеми и възможности за решаването им", която се провежда в пресклуба на Българската телеграфна агенция в Пазарджик. Това е петата дискусия, организирана от Агенцията, в рамките на инициативата на БТА "Български гласове за Европа", в партньорство с Европейския парламент.

  97