До Айфеловата кула и назад с „Емили в Париж“

Топ 7 на приказните места, с които сериалът ни кани във френската столица

Да пътуваш по време на световна пандемия се оказва близо до мисията невъзможна. Откриването на непознати локации и обичаи, опитването на чужда храна и щракването на селфита пред световноизвестни паметници на културата е хоби, което бяхме принудени да отложим за неограничено време. Въпреки това има начин да пътуваме без да напускаме дома си и дори без да събличаме удобната пижама. Ето това е един от „гениите“ на киното. А когато то е телевизионно (или онлайн), то това ни дава дори по-продължителен поглед отвъд нашите географски ширини.

Градът на любовта несъмнено е в списъка на много от нас, когато става въпрос за дестинации, които мечтаем да посетим. Във време, в което мантрата „стягам багажа и дим да ме няма“ е доста рискова и граничеща с безотговорност, ето че на бял свят се появи поредицата „Емили в Париж“. Вероятно немалко от зрителите мислят, че продукцията от създателя на „Сексът и градът“ е заснета в някое оборотно холивудско студио, а Айфеловата кула е поставена за разкош от отдела за визуални ефекти. За изненада на тези фенове – това съвсем не е така. И не само че Лили Колинс и компания преживяха няколко месеца във френската столица, за да ни покажат „Емили в Париж“, но популярността на сериала провокира дори местни туристически гидове да организират свои обиколки на любопитните места, показвани в епизодите. В небезизвестната платформа на Airbnb такива се предлагат и сега, като сумата достига до 101 лв. на човек. Предупреждават обаче – ходенето е много и затова удобните обувки са задължителни.

Ние също тръгваме по стъпките на Емили. Ще научим някои основни постулати на туристите в страната на кроасаните, ще се опитаме да попием нова информация... С идеята да се почувстваме с една идея повече в свои води от самата героиня, когато за първи път забием токче в Париж.

Commençons!*

1. Пътен мост „Александър III“

Спомняте ли си рекламата на парфюм, която Емили заклейми като сексистка? Независимо от мнението ни относно разхождащата се гола жена, облята от жадни мъжки погледи, изборът за локация от страна на маркетинговата компания на героинята на Лили Колинс съвсем не е случаен. Красота. Това е първата дума, която изниква в главата ни, когато видим изящната гледка от пътния мост „Александър III“.

Това архитектурно богатство минава над река Сена и е построено преди повече от век (между 1896 и 1900 г.). За паметник на културата пък е обявено 75 години по-късно. Името може да ви изненада – то всъщност е на руския император, който по това време е бил съюзник на Франция. Самият мост си е спечелил репутация на най-екстравагантният такъв в града, като това вероятно се дължи на пищната му декорация.

Той служи като връзка между кв. Champs-Elysees с Invalides (Дома на инвалидите) и Айфеловата кула.

2. Пале Роял

Не гарантираме, че подобно на Емили и вие ще намерите най-добрия си приятел в градините на Пале Роял, но разходката определено си заслужава. В центъра на Париж комбинацията от дворец, градини и площад каца за първи път през 17-и век. Намира се изключително близо до Лувъра и представя страхотна възможност за съчетаването на обиколката на забележителности с отмората.

В долната част на Пале Роял са изградени пасажи и аркади, за които се смята, че са първообраз на покритите пешеходни пространства. Именно там ще откриете и редица магазини и антиквариати, като се предполага че общият им брой достига до почти 400.

В превод Пале Роял означава „кралски дворец“. Малко известен факт е, че преди това той се е наричал Кардиналски, предвид че е бил построен от Ришельо. Впоследствие той го завещава обаче на Луи XIII.

3. Ателие де Люмиер

Да отидеш на среща с човека, когото харесваш... и неговата половинка винаги може да е неловко. В такава ситуация сварихме поне Емили, когато тя посети за първи път Ателие де Люмиер – изоставена фабрика, превърната по-късно в иновативно арт пространство, позоваващо се на дигитализацията. „Използвани за творчески цели, цифровите технологии се превърнаха в начин за разпространение и създаване на връзки между епохите, добавяне на динамика към артистичните практики, усилване на емоциите и достигане до възможно най-голямата аудитория“, коментират от центъра.

Самата сграда съществува от 1835 г., като по първоначално предназначение е била фабрика. 60-те работници в нея е трябвало да отговарят на нуждите на военноморските и железопътните компании, като им доставят висококачествени чугунени части.

Резкият завой към изкуството пък се случва през 2013 г., когато се ражда идеята за арт центъра. Осъществяването отнема половин декада и Ателие де Люмиер е официално открито през 2018 г. А в него – както разбрахме и от „Емили в Париж“, можем да се насладим на удоволствието не само да видим, но и почти буквално да се потопим в картини като „Звездна нощ“ на Ван Гог.

4. Пале Гарние

Позната още като Опера Гарние, тук установихме визуалната прилика между Лили Колинс (Емили) и непрежалимата Одри Хепбърн. Посещението на сградата и гледането на „Лебедово езеро“ бяха от ключово значение в опита на героинята да привлече ексцентричен дизайнер в маркетинговата фирма, за която работи.

Операта е построена е в архитектурен стил боз-ар на Площада на операта, в близост до едноименната станция на метрото. Зад архитектурния гений пък стои Шарл Гарние, който дал и името си на зданието.

Дворецът е тринайсетата поред парижка опера след официалното признаване на този вид изкуство от Луи XIV през 1669 г.

Една от запомнящите се сцени в „Емили в Париж“ пък се състоя на голямото парадно стълбище. Това се смята за най-известното място в операта. Направено е от оникс, мрамор и мед и е украсено с множество картини и мозайки. В основата му има 2 бронзови статуи, представляващи женски фигури, които държат букет от свещници. 

5. Канал Сен Мартен

Преди да зареже един от ухажорите си на прочутото стълбище в операта, Емили успява да се наслади на двойна среща с приятели и по канала Сен Мартен. С дължина от 4,6 км, той свързва Канал де л'Орк с река Сена.

Каналът е създаден през 19-и век, като замисълът бил това да се превърне във воден път за товарни лодки. Заради разликата в нивата на водата са построени 9 шлюза и няколко извити моста за пешеходци. Така, постепенно близо половината от канала останал скрит под земята. Това огорчило парижани, които се били привързали към изкуствената си река и така през 60-те години те се противопоставили срещу скриването на Сен Мартен.

И до ден-днешен каналът е притегателен център за туристите. Най-вече за тези, които са на романтична вълна.

6. Монетен двор

На първи прочит Монетният двор на Париж наистина се отличава от останалите локации по липсата на каквато и да е романтика в наименованието и предназначението си. Въпреки това „Емили в Париж“ успя да го позиционира – и то доста успешно, в един от последните си епизоди. Именно тук бе организирано импровизираното модно ревю на Пиер Каду, в което той представи ярки цветове и... обиди към самия себе си.

Иначе – както може би вече се досещате, Монетният двор е държавна институция, отговорна за производството на монети във Франция. Основана е през 864 г. с Пдистрийския указ, като се слави с титлата си на най-старата непрекъснато действаща монетна институция.

7. Айфеловата кула

Превърнала се в символ на Париж, Айфеловата кула не беше експлоатирана до втръсване от сериала, дело на Дарън Стар. Виждахме я тук-там – като фон на един от флиртовете на Емили, например.

За Айфеловата кула вече знаем много. Официално е открита през 1889 г., като неин „баща“ е инженерът Густав Айфел. Преди да вземе името му, постройката е била известна като „300-метровата кула“, което пък ни дава относително сведение и за нейната височина (324 м.). Кулата е най-високото съоръжение в Париж и най-посещаваният срещу заплащане архитектурен паметник в света, изкачвана ежегодно от милиони посетители. Била е дори и най-високата постройка преди появата на Крайслер Билдинг в Ню Йорк през 1930 г.

Айфеловата кула има три нива, достъпни за посетители. Изкачването до първите две става по стълбище или с асансьор, но имайте предвид, че и до всяко едно от тях ни водят над 300 стъпала. До най-високото ниво може да се стигне само с асансьор.

 

*Да започваме!

Подобни статии

 • Топ 10 в Еволюцията на компютъра

  Топ 10 в Еволюцията на компютъра

  Компютрите са се превърнали в неделима част от всекидневния живот на болшинството от нас. Това, което много хора не знаят е, че тези практични , но и обсебващи времето и личното ни пространство машини са еволюирали от най-прости устройства, способни да изпълняват елементарни операции, до суперкомпютърни центрове, които са в състояние да прогнозират климатичните изменения и да провеждат най-сложни изчисления в различни области на науката. Кои са десетте компютъра, станали пионери в своята област?

  463
 • Шантави елхи

  Шантави елхи

  Традицията повелява? Забравете!

  Коледата е съвкупност от традиции, сред които е и украсата на елховото дърво. Е, традициите не са това, което бяха. И някои елхи са доста по-различни от традиционната представа за тях. Можете да се убедите и сами в това. Представяме ви колекция от наистина шантави елхи, които може да ви провокират и да ви предизвикат да развихрите въображението си. Ако не сега, то догодина.

  1244
 • Когато Дядо Коледа е мопс

  Когато Дядо Коледа е мопс

  Дядо Коледа си има своите тайни. Една от тях е, че може да променя външността си. Не вярвате ли? Вижте тази очарователна галерия от мопсови дядоколедовци със сладка муцунка и големи кръгли очи. Влюбите ли се веднъж в тях, няма и да ви хрумне да поискате друг коледен подарък.

  1228