До седмица спира плановият прием в болниците в София, командироват лекари при нужда

Снимка: БНР

До седмица ще спрат плановият прием и операции в голяма част от болниците в София. Това заяви заместник здравния министър Димитър Петров. Само 45 са интензивните легла към този момент. Разкриват още 50 идната седмица, предаде БНР.

Плановият прием и операциите в столични болници ще спре според заместник- министърът на здравеопазването Димитър Петров, като изключение ще се направи за болниците и отделенията, където се лекуват онкоболни или приемат пациенти са хемодиализа:

"Повечето са го спрели от големите болници. Оформя се становището да бъде в момента спряно, най-вероятно до дни".

Към този момент има само 45 свободни интензивни легла в София. Част от тях обаче са в акушеро-гинекологичните болници, където се лекуват само бременни жени и родилки.

Те няма да се използват за други пациенти дори и в краен случай, увери заместник-министърът.

В 25 столични болници ще се разкрият допълнителни легла, но за сметка на други отделения в лечебните заведения:

"Има в някои болници единични бройки, освобождават се. Ситуацията е динамична. Тук до дни ще подсигурим около 50 още. Във всяка болница ще останат легла за осигуряване на спешния прием. Останалите ще станат Covid легла. Това е принципът. Едно легло не може да се открие от днес за утре. Те поетапно ще ги откриват, тъй като на тези легла има други болни".

Останалите легла за лечение на Covid-19 са около 1000, с готовност да станат 3000:

"Командировани лекари ще има, ако се направи някаква нова структура, изцяло реанимационна. Има нужда от реаниматори в момента", каза Петров.

В Александровска болница има готовност за разкриване на още 36 реанимационни легла, защото до днес следобед е имало само едно свободно, съобщи директорът на болницата д-р Атанас Атанасов:

"Чисто като легла ние можем да осигурим още толкова. Тези легла трябва да бъдат обезпечени със съответните екипи. Там разбира се, че не е неизчерпаем ресурсът, така че това, което може да се направи, ще бъде направено от организационна гледна точка".

Здравното министерство планира да командирова лекари от съседни на София области при нужда.

Подобни статии