Добавена реалност дава на хората суперслух

Главният научен сътрудник на Facebook Майкъл Абраш и главен изследовател във Facebook Reality Labs, обясни за развитието на технологията "супермощно възприятие", която ще бъде внедрена в бъдещите интелигентни слушалки на компанията.

Той специално акцентира върху функцията за подобряване на слуха чрез използване на методи за добавена реалност. В известен смисъл това е аналог на холограма, информационно изображение върху очилата на потребителя, но под формата на аудио сигнал.
Основното предимство на Facebook слушалките е възможността за интелигентен анализ на данни от външни микрофони, камери и широка гама от други сензори. Например системата може да разпознава начина на комуникация по външния вид на събеседника и израженията на лицето му, да научи от LiveMaps, че това се случва в шумен ресторант, да отчете коя част на денонощието е, трафика на хора и дори метеорологичното време, за да филтрира оптимално звука. Това прави възможно воденето на разговор при всякакви условия, без да повишавате гласа си или да натоварвате слуха си, но зад такъв прост вариант има огромен потенциал.
Ако комбинирате слушалки с изкуствен интелект, тогава можете да използвате аудиоанализ за незабавен превод на чужда реч или за да изолирате гласа на плачещо дете, което се губи в шума на тълпата. Можете да настроите системата да търси конкретни думи и фрази за бързо намиране на конкретен човек в голяма конференция. С една дума, супер слухът отваря много възможности за потребителите на слушалките.

Подобни статии