Добра новина е, че има НС и преговори между партиите, коментират политолози и социолози

Това правителство ще е хибридно – то ще е еднопартийно представено и ще бъде подкрепено от различни парламентарни коалиции. Това каза пред БНТ социологът доц. Антоний Гълъбов по повод консултациите на "Има такъв народ" с партиите.

Той определи тези срещи като опознавателни, а хубавата новина била, че имаме Народно събрание.

"Виждаме опити за сблъсъци. Постигането на съгласие за съдебната власт не е достатъчно. Не е работа на правителството да се занимава със съдебната реформа, а на Народното събрание", заяви доц. Гълъбов. "В първия ден на НС трябваше да се викне служебният премиер за актуалната ситуация в страната, пред нас стоят тежки месеци", допълни експертът.

"След фалстарта, сега е едно ново начало, НС конкурира олимпийските игри – кой играе за участие и кой за медал. Тези консултации са научен урок, че трябва да се правят. Хубавото е, че те са на два етапа", каза на свой ред Анна Кръстева, професор по политически науки. По думите й един кабинет е повече от отделни имена, трябва да се прави отгоре надолу – от премиера до отбора, който ще изпълнява политиките. "Когато говорим за съдебна реформа, това е фундаментален проблем", разкри Кръстева. Според нея се вижда и любопитен момент – наддаването кой е по-ляв от страна на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и БСП.

Подобни статии