Добрич гони рекорд на Гинес с 20-километрова мартеница

Добрич ще се опита днес да подобри досегашния рекорд на Гинес за най-дълга мартеница и ще разпъне мартеница, дълга 20 километра.

Идеята е на доброволците в Младежкия Български червен кръст в Добрич. Те в началото на февруари отправиха апел към всички правителствени и неправителствени организации, детски градини, училища, школи, заводи, предприятия и всички жители на град Добрич да подкрепят кампанията им за постигане на световен рекорд на Гинес за направа на най-дълга мартеница.

Всеки може да подкрепи младежите, като изплете и изпрати възможно най-дълги мартеници, съединени под формата на въже. „Обединени около обща кауза, можем да превъзмогнем различията си, независимо от вероизповедание, политически предпочитания, сексуалност, пол и възраст“, апелираха младите червенокръстци.

Мартеницата е направена за около месец и в изработката й са участвали стотици деца и възрастни от Добрич, Балчик и Тервел. В инициативата активно се включиха училища, детски градини и цялата областна структура на БЧК-Добрич.

Досега рекордът за най-дългата мартеница в света е на Видин. Тя бе с дължина 16 704 метра и през 2015 официално влезе в рекордите на Гинес. Сега младежите от Добрич ще опитат да подобрят този рекорд.

Днес рано сутринта, на площада пред паметника на хан Аспарух в Добрич, мартеницата ще бъде разпъната, а нотариус ще измери дължината й. Ще бъде изготвен специален протокол, с който младежката организация на БЧК ще кандидатства за рекордите на Гинес.

Младежите са убедени, че мартеницата им е дълга повече от 20 км. Идеята им е след време мартеницата да бъде продадена на търг, а със средствата, постъпили от продажбата й, да се подпомогнат крайно нуждаещи се.

Подобни статии