Добротворци дариха десетки старци с храна за празника

Деца им благодарят с рисунки "Всичко ще бъде наред"

Снимка: Спаси Севера Продуктите бяха раздадени при спазване на всички условия за превенция.

Въпреки световната пандемия и карантината добротворци осигуряват храна, светлина и радост за празниците. Благотворителната акция „Празнична надежда” бе на участниците във фондацията „Спаси Севера” и е тяхната 11-а поред. Този път ощастливените бяха 65 човека, а за да ги зарадват, добротворците изминаха 460 км от София до районите на Козлодуй, Монтана и Враца.

 

При организирането на обиколката по селата участниците взеха всички необходими предпазни мерки. Те се придвижваха с микробус в силно разреден състав от пет човека, с предпазни ръкавици, маски на лицата и снабдени с дезинфектанти.

Заради карантината в повечето случаи дарителите не се срещнаха лично с хората, които получиха пакетите с храна. Те бяха оставени на техни хора в селата, откъдето нуждаещите ги вземаха по списък. Въпреки това обаче някои от хората, които добротворците ощастливиха, държаха да се срещнат с тях очи в очи и лично да им предадат своята огромна благодарност за това, че ще направят Великден празник не само в библейския, но и в човешкия смисъл, с отрупана с храна трапеза и усмихнати и щастливи детски погледи. От малчуганите, за които бяха приготвили лакомства, дарителите получиха подаръци, рисунки, на някои от които те бяха написали „Всичко ще бъде наред!”

„За нас тези детски рисунки са най-големият ни подарък, защото те показват истинските чувства на най-малките, които винаги са били най-честни и искрени и на които са чужди фалшът и лицемерието. Усмихнатите и грейнали от щастие детски очи при вида на подаръците не могат да се заменят с нищо”, споделят след връщането си отново в София участниците в акцията. В приготвените от тях пакети има 27 артикула. Наред с най-важните и основни хранителни продукти като хляб, брашно, ориз, боб, леща и консерви, тоалетна хартия и салфетки, има и лакомства - бисквити и вафли, както и специални великденски изненади - агнешки комплект, кора яйца и по един козунак, с които старите и болни хора да подсладят душите на празника.

Организаторката на акцията Йонка Иванова споделя, че никъде по пътя не са имали проблеми с полицията и другите контролни органи. Навсякъде обаче се усещал страхът от коронавируса. „В едно от селата, през които минахме - Осен, видяхме на улицата една възрастна жена, беше паднала и не можеше да стане сама. Спряхме буса и отидох да я вдигна. Тя каза, че е тръгнала до магазина, но краката не я държали и се спънала. Край нея минала кметицата на селото, но не й подала ръка да и помогне да се изправи, а я подминала. Тази стара жена от началото, като ни видя с тези маски и ръкавици, много се изплаши. Не зная за какви ни помисли, сигурно за някакви престъпници. След това обаче ни се довери. Закарахме я до магазина да си напазарува, върнахме я с буса до дома й и даже й дадохме един от хранителните пакети”, споделя Йонка Иванова. В събота тя и колегите й отново се отправиха на път да раздават великденски пакети. Маршрутът им този път бе в селата в община Левски. Тъй като там нямат свои хора, разчитат изцяло на помощта на местните кметове, от които засега са получили декларации за оказване на всякаква помощ и съдействие при нужда.

От две години Йонка и приятелите й неуморно по няколко пъти в годината организират акции за снабдяване с продоволствие и храни на възрастни, самотно живеещи и болни хора в родния Северозапад. През цялото това време те са станали съпричастни към не една и две тежки човешки съдби. Това, което самата Йонка твърди, че никога няма да забрави, е гледката стар човек с треперещи и напукани от труда ръце да се навежда и да се опитва да целуне нейната собствена ръка от благодарност, че му е дарила два хляба.

Членовете на фондацията не работят на случаен пример. Лично самата Йонка отива на място и се среща с всеки един, за когото получава сигнал, че е нуждаещ се. Тя не крие, че неведнъж здрави хора са опитвали да се възползват от добрината им и да получават помощи, вместо да си плюят на ръцете и да си намерят работа, с която сами да изкарват хляба си. Добротворката споделя обаче, че сега покрай карантината, която не се знае колко време ще продължи, хората, които й помагали с дарения, временно изчакват, за да видят накъде ще отидат нещата и дали след време на тях самите бизнесът им няма да се срине. „Складът, където държим запасите си от хранителни продукти, доста се изпразни. А след два месеца пак ще трябва да организираме следващата акция. Затова, който иска, може да ни помогне с каквото може”, споделя Йонка. Телефонът, на който желаещите може да се отзоват на призива й, е 0886 949794.

Подобни статии