Доц. Ангел Кунчев: Избор на ваксина - най-рано след месец

Избор на ваксина ще е възможен най-рано през следващия месец. Това коментира пред Нова телевизия държавния главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той обясни, че ако първата доза от ваксината е поставена в София, но се налага по-дълго пребиваване в друг град, е възможно втората доза да се постави в друг град. Според него това би улеснило процеса.

„След като една ваксинация е направена и е вкарана в системата, данни за този човек има, независимо къде е той”, каза доц. Кунчев. По думите му, пациентът трябва да е активен и да знае кога му предстои поставянето на втората доза, но и лекарите по местя следят и знаят хората за реимунизация. Според доц. Кунчев не е добре да се отлага втората имунизация.

„Не е добре да се отлага безкрайно. По принцип, за ваксините няма краен срок. Има оптимален срок. Много изследвания показват, че ако втората доза се направи в този период, има данни, че нивото на антитела е максимално високо.”, коментира още той. По думите му не е гарантирано, че след като стартира електронната система за записване за имунизиране, няма да има опашки за ваксиниране, тъй като в целия свят има. Ако в системата човек посочи, че иска дадена ваксина, но тя не е налична, той трябва да изчака“ Но това не го препоръчвам. На място, ако няма това, което искат, трябва да изберат дали искат друга ваксина, или да изчакат друга дата”., коментира доц. Кунчев.

Той отново обясни, че няма никакъв риск за възрастните хора по отношение на ваксината на AstraZeneca. „Една ваксина, щом е отпусната от Европейската агенция по лекарствата, тя има качествата - ефективност и безопасност. Не може да има съмнение в това отношение”, добави държавния главен здравен инспектор.

Още по темата: COVID-19

Подобни статии