Доц. Ангел Кунчев: Вирусът ни показа, че е склонен да организира изненади за целия свят

Няма как да бъде точна дадена прогноза за провеждането на избори. Очакванията са, че с настъпването на пролетно-летния сезон би трябвало да се увеличи заболяемостта, но този вирус на няколко пъти ни доказа, че е склонен да организира изненади за целия свят. Това заяви пред БНР главният държавен здравен инспектор доц.д-р Ангел Кунчев.

Според него е най-добре изборите да се направят тогава, когато реши този, който определя датата без да се основаваме на медицинската експертиза. „Можем да кажем, че май е по-безопасно, но с пандемията, с която си имаме работа, това може да е голяма заблуда.”, заяви Кунчев.

4-5 страни в Европа вече били организирали избори и затова той смята, че могат да се проведат без проблем. Според доц. Кунчев само френският е неприемлив – да даваш правото си на глас, но и нас може да се правят подвижни секции или да гласуват в определен времеви прозорец от контактните.

По повод сигналите за ваксиниране на общински съветници в Сандански доц. Кунчев обясни, че чакат писмените обяснения.” Оказва се, че има дози в Сандански, които са останали и са опитали да го оползотворят. Това не трябва да се случва. Реакцията ни е остра и бъза. Ако има виновни лица, те ще бъдат наказани. Надяваме да не ставаме свидетели на други подобни случаи”, каза гл. държавен здравен инспектор.

Според доц. Кучнев. Е рано за окончателно пречупване на кривата. „Кривата се пречупи и успяхме да намалим натиска върху здравната система и броя на новозаразените и тези, които се нуждаят от медицинска помощ”,каза той.

Според него е трудно да се каже дали нормалността ще се върне до края на годината. „Това зависи от поведението ни като общество. Радвам се, че засега интересът към ваксините е голям и предпочитам хората да искат и да няма достатъчно ваксини, отколкото да имаме много ваксини и да няма желаещи. Дали ще постигнем тия заветни 70% зависи дали като обществено, а не като отделни индивиди ще се справим с пандемията. Дали това може да стане до края на тази година ми е трудно да кажа, защото и данните за доставките са предварителни, получават се корекции в количествата и доставките.”, заяви. Доц. Кунчев.

По думите му след като „Астра Зенека” вече получи разрешение в няколко страни до седмица или 10 дни очаква да се одобрение и в ЕС. „Количествата, които очакваме там са по-големи и вече да можем да излезем от кръга само от лечебните заведения и да започнем да имунизираме работещите в училищата и хората в социалните домове и да достигнем до етапа всеки, който желае и е изявил желанието си пред личния лекар, да получи ваксината”, обясни доц. Кунчев. Следващата седмица у нас предстоят доставки и от двете одобрени ваксини, а през април 220 000 дози от „Модерна”.

14 000 имунизирани има вече. „Следи внимателно страничните реакции, профилът на ваксината е добър. Има само 5 официално съобщени случаи, но те са с очаквани и познати реакции. Те отшумят до часове или на следващия ден”, посочи доц Кунчев.

Доц. Кунчев обясни, че хората, които са изкарали по-лек или по-жежък коронаивирус могат да бъдат имунизирани, но няма нужда това е да в кратък срок след излекуването. Ако си образувал естествен начин имунитет, не е нужно да се прави имунизация., особено когато сега няма достатъчно ваксини”, каза той. Никой обаче може да каже колко време остава естественият имунитет - има случаи с от по няколко седми или до половин година Затова е по-добре те да си следят антителата.

„Хората има право да получат цялата информация, която имат нужда. Всеки, който иска да знае, може да прочете поне листовката за пациента. Ако има по-специфичен интерес, може и кратката характеристика на продукта. Ако има страхове и съмнения, може да потърси информация при личния лекар и РЗИ. Ще има и кампания с клипове.”, каза още доц. Кунчев.

Доц. Кунчев обясни, че няма единно мнение за връщането на учениците. Той обясни, че е трудно да се каже каква е тежестта при разпространението на вируса, особено при най-малките. „Безспорно е, че там се осъществяват контакти и заразявания, но се стараем да намалим риска”, посочи главният държавен здравен инспектор.

Следващата седмица, когато здравният власти имам резултатите от една пълна работна седмица и в света, ще вземат решение. „Има повишаване на заболяемоста в някои страни, особено във Великобритания, и това ни кара да сме внимателни”, подчерта доц. Кунчев.

По думите му при вече развила се пандемия и засегнати всички страни е грешка да се дава голяма тежест на граничния контрол и да се прекъснат движенията на хора. Показването на отрицателен тест било достатъчна мярка. Той коментира, че най-рано от септември циркулира новия щама. „В Нидерландия, Белгия и Дания има десетки случаи. Предимството ни е, че имаме малко повече информация, докато при нас”, смята той.

Още по темата: COVID-19

Подобни статии