Доц. д-р Дончо Дончев от ВМА: Ближете сладоледа, не го гълтайте

Със сладоледа, което е любимото лакомство на малчуганите, трябва да се внимава в жегата. Това съветва доц. д-р Дончо Дончев, който е ръководител на Отделението по аудиология и отоневрология в Клиниката по УНГ на ВМА.

„В никакъв случай не казвам да чакаме да се разтопи, за да го ядем. Но не бива и буквално да се лапа - така че да преохладим гърлото и да се създадат условия за възпаление. Трябва, независимо дали е на клечка, в чашка или фунийка - да се ближе“, препоръчва той.

Летните вируси рядко атакуват ушите на децата, по-скоро са коварни за гърлото, обяснява доц. Дончо Дончев. „Голяма група ентеровируси, освен че могат да предизвикат стомашно-чревни заболявания, много често или започват, или протичат с възпаление на лигавицата на гълтача - обикновено на сливиците, под формата на т.нар. летни ангини“, разкрива УНГ специалистът. Характерни за сезона са и абцесите на сливиците - заради прекаляването с „ледени изкушения“ в жегата.

Морските забавления могат да причинят инфекция на ушите.

Нащрек трябва да са и всички, които са предразположени към гъбички в ушния канал. „Те обичат тъмнина, топлина и влага. В ухото винаги има тъмнина и топлина, като влезе и вода - ето ни и влага!“, отбелязва доц. Дончев. Рискът от отомикози през лятото не е по-висок само заради плуването - дори обилното изпотяване, оказва се, е фактор. „Затова, ако се появи освен заглъхване и силен сърбеж в ушите, е задължително, където и да е човек, да потърси ушен лекар. В този случай, след като почисти ухото от събраните мицели, е хубаво да се предпишат точните препарати, които да ликвидират възникналата гъбична инфекция“, подчертава аудиологът. Изключително важно е и лечението да се планира адекватно във времето. Целта е отомикозата да не рецидивира.

Подобни статии