Доц. Кунчев е Лекар на годината

доц. Ангел Кунчев

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев е тазгодишният носител на наградата Лекар на годината.

Заслуженото отличие той получи навръх 62-рия си рожден ден. Епидемиолог №1 у нас има личен празник на 19 октомври, когато отбелязваме и Деня на българския лекар. Повече от две десетилетия доц. Кунчев работи в областта на надзора на заразните болести. Той е бил начело на редица епидемии, включително сезонните грипни взривове и периодичните огнища от морбили. От началото на пандемията, причинена от COVID-19, той е начело в битката с овладяването на заразата.

Тази година традиционната бляскава церемония по връчването на наградите на Българския лекарски съюз не се състоя заради епидемичната обстановка. Отличията бяха връчени в централата на БЛС. Почетната награда на съсловната организация обаче доц. Кунчев ще получи в близките дни, тъй като в момента той е в изолация, след като прояви симптоми на вируса. „През целия си професионален път доц. Ангел Кунчев работи неуморно за решаването на проблемите в здравната система, а от началото на епидемията от COVID-19 показва последователна работа, смело отстоявайки позициите си“, заявиха от БЛС по повод решението на гилдията за Лекар на 2021 г.
Още 26 лекари от цялата страна получиха награди от БЛС в останалите четири традиционни категории. За „Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“ са отличени: урологът проф. Димитър Младенов, педиатърът и детски пулмолог проф. Тоньо Шмилев, детският хирург д-р Петър Хаджимитев, съдовият хирург д-р Стефан Станев и специалистът по педиатрия и детски белодробни болести проф. Пенка Переновска. В категорията „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“ са наградени: уролозите доц. Деян Анакиевски и проф. Маринчо Георгиев, кардиохирургът д-р Димитър Кючуков, специалистът по образна диагностика д-р Йордан Спирдонов и анестезиологът проф. Силви Георгиев.
Посмъртно отличие за „Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“ ще получи общопрактикуващият лекар д-р Кирил Еленски. Той е бивш зам.-председател на БЛС. Останалите с награди в тази категория са: д-р Димитър Димитров, д-р Тодор Коларов, доц. Владимир Гончев, проф. Ива Петкова. Тази година най-много са отличените в категорията за младите медицински надежди „Ти си нашето бъдеще“. Наградените са: д-р Георги Димитров, д-р Милица Митева, д-р Христо Милев, д-р Бейти Насуф, д-р Иван Митев, д-р Трифон Вълков, д-р Красен Иванов, д-р Борислав Дангъров, д-р Йозлем Кобакова София, д-р Станислава Стойчева, д-р Симона Златанова и д-р Йордан Йорданов.

Подобни статии