Доц. Кунчев предупреди, че този месец ще е страшно, а през ноември ще има нормализация

Навлизаме в най-активната фаза на четвъртата вълна на COVID-19, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Очакванията ми са, че през октомври ще се достигнат върхови стойности на заболеваемост. Фактът, че има близо 3 хиляди болни и нараства броят на починалите е притеснителен, добави още Кунчев. Не сме в много бурен ръст, какъвто се наблюдава в Румъния и Унгария, но и очевидно не сме и в платото, което очаквахме, така че през този месец ще стигнем максимални нива и след това се очаква да има нормализиране, посочи още той.

Противоепидемичните мерки и сега са налице, като след Габрово, и в Русе се предприемат локални мерки, посочи още Кунчев. По думите му не е изненадващо, че нараства броят на заболелите деца, тъй като циркулацията, която е налице в обществото, ще се принесе и в училищата. Според Кунчев циркулацията на вируса сред учениците е по-ниска. Продължават да се получават потвърждения за това, че "Делта" заразява ниските възрасти и по-лесно се предава, заради което и нарастват броя на заразените. Като протичане не е чак толкова по-тежко, а по-скоро засяга повече хора.

Места в болниците все още има, дори в най-засегнатите региони, увери Кунчев. Засега няма отказ или невъзможност за настаняване на болни, добави още той.

Подобни статии