Доц. Лиза Боева - За пътя на желанието от дълбините на Ада до звездите (по Данте Алигиери)

Снимка: YouTube Лиза Боева

Две поредни лекции на тема "Данте Алигиери. Пътят на желанието: от дълбините на Ада до звездите" ще изнесе доц. д-р Лиза Боева на 25 и 26 ноември (18 ч.; вход свободен) в Чешкия културен център в София. Илюстриращи лекцията текстове от "Божествена комедия" ще чете актьорът Ицко Финци, съобщиха от образователната платформа "Филизи 33".

Ето как Лиза Боева представя пред БТА есенцията на тези лекции: "Божествена комедия" не е разказ за онова, което ни чака след смъртта. Не. "Божествена комедия" е разказ за онова, което ние преживяваме (стига да имаме очи да видим) всеки ден. Всеки ден ние вървим или не вървим след своето желание."

"Желанието, всяко желание, според Данте, подтиква човека към действие. И колкото повече човек се приближава до Бога, толкова по-стремително е движението. В Рая Данте и неговите спътници летят с такава скорост, че на поета е трудно да намери подходящи думи, за да опише бързината - разказва доц. Боева. - А в Ада, наопаки, в най-дълбоката част на Ада, всичко е неподвижно. Ние обикновено си представяме, че в най-страшната част на Пъкъла горят огньове, непоносимо горещо и душно е. Ала не: в Ада на Данте, в последния кръг на Ада, там, където е страховитият Луцифер, всичко е замръзнало. Там всичко е в лед. Най-страшното място в космогонията на Данте е този последен кръг. Защо ли? Защото там няма движение. Там желанието е замръзнало."

В лекциите на 25 и 26 ноември в Чешкия културен център доц. Лиза Боева ще фокусира вниманието именно върху желанието. Защо - според Данте - не съществува изначално лошо желание, как трябва да се учим да пазим нашите съкровени желания, как правилно да ги следваме по пътя към звездите.

Седем лекции, посветени на Данте и неговата главна книга, са включени в онлайн курса "Италиански и Северен Ренесанс", който предлага платформата за обучение по изкуства за деца и възрастни "Филизи 33".

Подобни статии