Доц. Милена Якимова: Неопитни и наивни ли са ИТН или някой им дърпа конците?

Преговорите за съставяне на кабинет все още не са в задънена улица, но са много сложни, заяви в интервю за БГНЕС доц. Милена Якимова, социолог и преподавател във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

„Има такъв народ“ са принудени да отправят противоречиви послания, защото очевидно кадровата им листа е къса. Това се вижда с просто око. Постоянно са под подозрението, че са под нечие влияние. В опитите да избегнат това впечатление у публиката, че някой им влияе задкулисно, а такова се създава, те правят странни ходове. С тях правят и позитивно послание към част от своите избиратели“, смята доц. Якимова, която обясни по-подробно тезата си така: „Нишките на усилието да се промени политическото статукво са разнородни. Една от нишките е, че институциите са овладени, държавата е завладяна, а чрез администрацията се източва публичен ресурс. Другата от нишките обаче е откровено популистка и антипартийна. „Има такъв народ“ изпращат позитивни послания на тези свои избиратели, които гласуваха за партия, държаща се антипартийно. Те опитват именно да крепят този сложен баланс – къса кадрова листа и двойствени послания“.

„Цялата публика е стаила дъх и все още се чуди: Неопитни и наивни ли са от „Има такъв народ“ или пък някой им дърпа конците? Аз по-скоро все още залагам на първото. Предстои да видим дали ще влязат в капана на по-опитните партийно парламентарни играчи“, допълни още социологът.

Според нея не е непременно в минус на партията, че излъчи непознат за хората кандидат-премиер в лицето на Пламен Николов, който вече получи проучвателен мандат от държавния глава. „Основният негов минус е, че въпреки своята експертиза, той няма позиция по социално-икономически и социално-политически въпроси. Това е неговият минус, не непознатостта на публиката. Ясно е, че „Има такъв народ“ играят с тази непознатост“, смята доц. Якимова.
 
За изострените преговори между протестните формации анализаторът коментира, че след всеки техен рязък ход всъщност следва и смекчаване на тона, както и ново „отваряне на вратички“, проблем обаче има в разчитането на знаците.

„Има разминаване в един основен пункт и това е отказът на „Има такъв народ“ да заяви някакво продължение на политиката на служебния кабинет“, отчете социологът, припомняйки високото обществено доверие в работата му, откакто бе назначен. „Дали има жест към ДПС, които поставиха открито това условие: кабинет – да, но без представители на сегашното служебно правителство“, повдига въпроса анализаторът.

Доц. Якимова е категорична – трети парламентарни избори за тази година няма да бъдат в интерес на българския народ. Причините за това са повече от ясни, припомни тя. Сред тях са както предстоящите трудни есенни месеци заради пандемичната обстановка, така и важния за страната ни План за възстановяване и развитие, зад който трябва да има легитимна властова структура. Предсрочни избори не са изключени, но в момента не са на дневен ред, смята доц. Якимова.

„Има такъв народ“ изчисляват как да не паднат в капана на парламентарните игри и предложението им за кабинет да бъде подкрепено косвено от ГЕРБ чрез игра с кворума и изтегляне на депутати от пленарната зала. Това ще обрече управлението на нелегитимност, на уязвимост. Прословутите плаващи мнозинства могат да превърнат това правителство в заложник, както беше при Любен Беров – експертно правителство, зад което се прокарват тактически схеми и интереси“, посочи още доц. Милена Якимова.

Подобни статии

 • Николай Хаджигенов: Свободата на словото я убиха точно ГЕРБ

  Николай Хаджигенов: Свободата на словото я убиха точно ГЕРБ

  "Аз имам един въпрос към ГЕРБ: Кой ни беше министър на културата по времето, по което не са търсени наеми от вестника на Блъсков, не са търсени режийни разноски и те някак са минали метър за сметка на Министерството на културата? Дали случайно не е бил министър на ГЕРБ тогава? Това е престъпление и безстопанственост", коментира Николай Хаджигенов.

  40
 • Ало, обажда се никулденският шаран!

  Ало, обажда се никулденският шаран!

  „Ало, обажда се никулденският шаран, пред вратата съм“, прокрадва се тихичък глас през слушалката. За момент решавам, че сънувам, но след секунди осъзнавам, че това всъщност е реалността - вече всичко ще пристига пред входната врата само с един клик в мрежата или телефонно обаждане.

  401
 • Факирите на мигновения политически успех обещават всичко

  Факирите на мигновения политически успех обещават всичко

  Ако искаш да постигнеш бърз успех в политиката, най-важното нещо е да плениш въображението на избирателите.  Това става чрез умело пласиране на илюзии, на неща, които никога не могат да станат. Факирите на мигновения политически успех ни обещават „нулева корупция“, „спиране на кражбите“, „назначаването само на почтени хора“.

  139