Доц. Весел Кантарджиев: Пациентите с прекарана коронавирусна инфекция се връщат с влошен кожен статус

Псориазисът е социалнозначимo кожнo заболяванe, което оказва негативно влияние върху качеството на живот на пациентите и заради това бива сравнявано с други тежки хронични заболявания, като диабет, сърдечно-съдови заболявания, онкологични и психични болести. Вече почти две години живеем в пандемия от COVID-19 – инфекция, за която прицелен орган са белите дробове, но често засяга и други органи и системи от организма. Опитът ни от тази и миналата година показва, че пациентите с прекарана коронавирусна инфекция се връщат с влошен кожен статус, съобщават от ВМА. Това ни подсказва, че COVID-19 обостря хроничните кожни заболявания, в това число и псориазисът, посочва доц. д-р Весел Кантарджиев, ръководител на Отделението по кожни и венерически болести на Военномедицинска академия

Псориазисът е хронично-рецидивиращо заболяване, което се дължи на хиперактивност на имунната система и често засяга както кожата, така и ставите. Обичайно се характеризира със силно зачервени и залющени плаки по кожата и скалпа, придружени от сърбеж. При малко над 30% от пациентите биват засегнати и ставите, което се изразява с болки и скованост, коментира още доц. Весел Кантарджиев. 

Заболяването засяга най-често кожата по лактите, колената, окосмената част на главата и слабините, като при пациенти с по-тежко протичане, може да обхване и областта на корема, гърба, бедрата.

Обикновено плаките сърбят, покрити са от сребристо-бели сквами, подчертава дерматологът и допълва, че под действието на морската вода и слънчевите лъчи през лятото плаките затихват, а зимата и студените месеци ги провокират отново. Стресът също е ключов фактор за „активиране“ на заболяването. Но не той е основният причинител и повод за неговата поява. Има случаи, при които пациентите съобщават за единични плаки, които остават непроменени продължително време.

Често обаче след определени състояния, като вирусна инфекция, е възможно прогресивно влошаване на псориазиса, споделя доц. Кантарджиев и подчертава, че засега остават неизвестни причините за сложната верига от имунологични реакции в кожата, в резултат на които се развива и възпалителният процес в нея.

Заболяването не е заразно. В зависимост от степента и тежестта му се предприема строгоиндивидуален подход и различни начини на лечение – от фототерапия през конвенционална терапия до най-модерната и застъпена в развитите държави, а именно – биологичната терапия с моноклонални антитела, като ВМА разполага с комисия към НЗОК за отпускане на медикаментите с моноклоналните антитела.

Подобни статии